Nišlije na protestu traže „Andrejev zakon“ i 30 godina za „ubistvo u saobraćaju“

Vesti 23. jan 202117:54 > 18:03 43 komentara

Građani Niša su se četvrte subote uzastopno okupili na Bulevaru Medijana, gde je 4. januara "audi" usmrtio Andreja Prekljušaja (12) i Dejana Ilića (48).

Oni zahtevaju izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i strože kažnjavanje prekršilaca u saobraćaju, kako bi se stalo na put bahatim vozačima.

Nišlija Aleksandar Bakić rekao je da građani, uz podršku advokata, pripremaju nacrt „Andrejevog zakona“, koji će saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom tretirati kao krivično delo ubistva.

„Velika je uvreda za ožalašćenu porodicu, ali i za nas koji se poistovećujemo sa njihovom sudbinom, da se ovo što se dogodilo na Bulevaru Medijana naziva saobraćajnom nezgodom ili prekrašajem – kako je to više puta ponovio načelnik Saobraćajne policije u Nišu“, rekao je Bakić.

On je kazao da će tražiti da kazna za „ubistva u saobraćaju“ bude 10 do 30 godina zatvora, a tražiće i oštrije kazne za prekoračenje brzine, jer su, kakao je ocenio, sada važeće kazne „blage i besmislene“.

„Prekoračenje brzine za 70 kilometra na čas u naseljenom mestu sada se kažnjava novčanom kaznom od 100.000 dinara i oduzimanjem dozvole od osam meseci. To znači da onaj ko ima para, ‘prolazi’ bez dana zatvora, a posle osam meseci se vraća u saobraćaj“, objasnio je Bakić.

N1

Najavio je da će „Andrejevim zakonom“ biti zatraženo da se za drastično prekoračenje brzine počinilac kazni oduzimanjem dozvole i trogodišnjom zabranom ponovnog polaganja vozačkog ispita, a ukoliko se uz prekoračenje brzine napravi i drugi prekrašaj, predlog je da to bude četvorogodišnja kazna.

Bakić je rekao da su građanima Niša pomoć u izradi nacrta zakona ponudili sindikat „Sloga“, advokati i drugi pravnici iz čitave Srbije.

Nišlija Milan Miljković izjavio je da će naredni korak biti potpisivanje peticije. koja će omogućiti da nacrt „Andrejevog zakona“ stigne do Skupštine Srbije na usvajanje.

Ljiljana Kostadinović izjavila je da su njen poginuli unuk Andrej i Dejan Ilić šetali trotoarom, kada ih je „audi“ udario, te smatra da to što im se dogodilo nikako ne može da se smatra saobraćajnim prekrašajem, već ubistvom.

Na mestu nesreće na Bulevaru Medijana je postavljen veliki transparent sa fotografijom nastradalog dečaka i natpisima „Pravda za Andreja“ i „Andrejev zakon“.

Na tom mestu je i transparent s likom arhitekte Jovane Petković (25), koja je decembra poginula na Bulevaru Nemanjića, kada je u njen auto udario automobil kojim je upravljao pijani mladić.;Na tom transparentu piše „Pravda za Jovanu“ i „Stop nasilničkoj vožnji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare