U Majdanpeku 25, Kladovu 29 aktivno pozitivnih, imunizacija se odvija bez problema 1Foto: J.B.K.

Donjomilanovčani neće morati da putuju šezdesetak kilometara do Majdanpeka da bi primili vakcinu protiv korona virusa za koju su se prijavili jer su napori koje su odgovorni u Domu zdravlja Majdanpek ulagali proteklih dana urudili plodom.

Kako Danas ekskluzivno saznaje od direktora majdanpečkog Doma zdravlja dr Dragana Fudulovića obezbeđeno je stotinu vakcina za Donji Milanovac i imunizacija će početi sutra. Noćas je iz Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru preuzeto 250 doza kineskog Sinofarma i danas i sutra, prema planu, treba da bude vakcinisano oko sto osoba u Majdanpeku koji su se prijavili za imunizaciju.

-Dok god imamo u zdravstvenoj ustanovi imamo vakcina, vakcinisaćemo, nećemo vraćati ljude. Cilj je da za što kraće vreme vakcinišemo što više ljudi, zato smo omogućili i imunizaciju i u Donjem Milanovcu,  i da se pacijenti ne bi maltretirali putovanjem i da bi što pre bili vakcinisani i da što pre dođemo do potrebnog kolektivnog imuniteta. – kaže dr Dragan Fudulović.

Juče je u kovid ambulantama majdanpečkog Doma zdravlja testirano 111 osoba i uglavnom su to bili komercijalni testovi na zahtev jedne kompanije. Prisustvo korona virusa potvrđeno je samo kod dve osobe, a čeka se pet rezultata. U majdanpečkj opštini je 25 aktivno zaraženo kovidom 19 , a zbog teže kliničke slike hospitalizovano je devet pacijenata u tercijarnim zdravstvenim ustanovama.

Ekipe Doma zdravlja Majdanpek su do sada testirale 3445 osoba i od 3440 pristiglih rezultata, pozitivno je bilo 746. Od početka epidemije virusom je inficirano 806 stanovnika majdanpečke opštine, do sada je izlečeno 753 zaraženih, a od posledica virusne infekcije preminulo je 28 pacijenata.

U Kladovo je prema podacima Zdravstvenog centra Kladovo za  22.januar, korona virus potvrđen kod još pet osoba. Kako se od posledica zaraze oporavilo sedam pacijenata broj aktivno pozitivnih smanjen na 29, od čega  je 25 obolelih  na lečenju u tercijarnim ustanovama.

Inače, u kladovskoj opštini je od početka epidemije korona virusom zaraženao 1332 osobe, do sada se oporavilo 1255, a od posledica korona virusa preminulo 48 pacijenata.Imunizacija je nastavljena prema planu I kKladovskoj zdravstvenoj ustanovi stiglo je dodatnih 300 doza kineske vaccine Sinofarm. Tokom jučerašnjeg dana u Domu zdravlja u Kladovu vakcinisano je 126 osoba, a prema planu danas treba da bude vakciisano 140 Kladovljana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari