Biznis
"SVEGA I SVAČEGA JE BILO U SRBIJAGASU" Mihajlović: Novi zakoni i novi plan investicija u energetici

"SVEGA I SVAČEGA JE BILO U SRBIJAGASU" Mihajlović: Novi zakoni i novi plan investicija u energetici

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će 2021. godina biti važna za sektor energetike zbog, kako je navela, usvajanja novih zakona, reorganizacije javnih preduzeća i novog plana investicija u energetici.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
zorana mihajlović02 foto RAS Srbija N. Mihajlović Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija
zorana mihajlović02 foto RAS Srbija N. Mihajlović

Mihajlović je rekla da će ove godine biti donet novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji će, kaže, dati novi pogled na to kako koristimo te izvore energije.

"Umesto povlašćenih cena, ići će se na aukcije i imaćemo veću preglednost i konkurenciju između proizvođača i veće iskorišćenje OIE", rekla je Mihajlović za Kurir TV, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Foto: Profimedia / RAS Srbija

Ukazala je da postoji potreba i za izmenom Zakona o energetskoj efikasnosti jer, kako je istakla, Srbija danas kroz energetski neefikasna postrojenja baca energije koliko jedna elektrana proizvede za celu godinu.

"Omogućićemo preko nove Uprave za energetsku efikasnost da privredni subjekti i domaćinstva dobiju pomoć u novcu i da u određenom periodu učine svoje stanove, zgrade, industrijska postrojenja energetski efikasnim"”, rekla je ministarka.

Istakla je da je potrebno ne samo da imamo dovoljno električne energije, nego i da ona bude dobrog kvaliteta i iznela procenu da ćemo naredne tri godine uložiti oko 350 miliona evra samo u distributivnu mrežu.

"Velika je šteta što u EPS-u nije bilo dovoljno investicija u prethodnim godinama. Pravi se novi plan investicija u EPS-u i potreban je investicioni bum da bi EPS u narednih šest- sedam godina išao u korak sa svim elektroprivredama u Evropi”", navela je Mihajlović.

U gasnom sektoru, kako je rekla, težište treba da bude na povezivanju sa regionom. Najavila je da uskoro počinju radovi na gasnoj interkonekciji Niš-Dimitrovgrad i naglasila da treba razmišljati i o interkonekcijama i ka Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i da se napravi gasovod ka Prištini.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Mihajlović je rekla da ukupna ulaganja za te interkonekcije iznose oko 350 miliona evra i da je reč o više od 200 kilometara gasovoda koji nas povezuju sa celom Evropom.

Kad je u pitanju električna energija na visokom naponu, navela je da “Elektromreža Srbije” gradi Transbalkanski koridor kojim se, kaže, Srbija povezuje sa svim zemljama u okruženju na visokom naponu.

"To za Srbiju znači i dodatne prihode, ali i da možemo da budemo nezaobilazna ruta za prenos energije i energenata, kao što smo već u saobraćaju"”, kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, u decenijama ispred nas smanjivaće se proizvodnja električne energije iz termoelektrana, što ne znači njihovo gašenje za pet ili deset godina već da će se , kako kaže, postepeno povećavati udeo proizvodnje iz srednjih i velikih hidroelektrana.

"To će doneti nova radna mesta i nove investicije, ali sa druge strane imaćemo i “zeleni” razvoj, koji nije opterećen štetnim emisija. Ne zaboravimo da ćemo 2050. godine, ako to ne budemo radili, plaćati milijardu evra zbog toga što proizvodimo struju iz termoelektrana”", navela je ona.

Govoreći o reformisanju javnih preduzeća, Mihajlović je navela da je EPS već prihvatio i počeo da sprovodi plan reorganizacije, odnosno da EPS i EPS Distribucija funkcionišu kao dva odvojena preduzeća. Isto to, kako je istakla, mora da desi i u “Srbijagasu”, koji treba da razdvoji delatnosti, ali i da napravi realan plan investicija.

Pročitajte još

Mihajlović je rekla da država previše novca "upumpava” u “Srbijagas”, a da za rezultat nema snažno i profitabilno preduzeće".

"Svega i svačega je bilo u “Srbijagasu”, i tražila sam i od DRI da proveri poslovanje tog preduzeća. "Srbijagas" je državna kompanija i ne postoji nijedno preduzeće gde direktor ima primanja 33.000 evra", rekla je Mihajlović.

Dodala je da je resorno ministarstvo predložilo određene promene koje su, kaže, usvojene i iza čega je stala cela Vlada.

"Ako budemo uočili da neko ne poštuje odluke Vlade, predložiću smene i u tom preduzeću, a sve dalje mora da bude odluka Vlade”", kazala je Mihajlović.