Ne davimo Beograd: Metro planiran da spoji burazerske projekte vladajuće elite

Vesti 23. jan 202111:33 29 komentara
N1

Inicijativa "Ne davimo Beograd" ocenila je da će projekat izgradnje Beogradskog metroa uvećati zarade "podobnih investitora" i cenu kvadrata u elitnim naseljima, a da će "skoro duplo uvećanu cenu izgradnje" platiti svi građani. U saopštenju te organizacije navodi se da je metro planiran "tako da spoji burazerske projekte vladajuće elite", kao što su Tesla grad, Beograd na vodi i Luka Beograd, a da se potrebe Beograđana stavljaju u drugi plan.

„Iako je cilj svakog metroa da rastereti saobraćaj i da se što više ljudi kreće od kuće do posla za manje od 30 minuta, gradska vlast ne pruža nikakav dokaz da će njihov projekat doneti rasterećenje saobraćajnog sistema, u odnosu na dosadašnje predloge koji su bili konzistentni preko skoro pola veka, i smeštali su prvu liniju metroa duž Beogradskog grebena, povezujući Ustaničku i Zemun“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti

Inicijativa dodaje da će realizacijom tog projekta građani biti uskraćeni za njegovu vezu sa železničkom i autobuskom stanicom, kao i sa Kliničkim centrom.

„Da bi ovakav zahvat bio omogućen, nedavno je usvojen i plan detaljne regulacije koji Makiško polje izuzima iz zaštitne zone vodoizvorišta i tu smešta prvu liniju metroa i elitno naselje. I dok struka na sav glas upozorava da to može biti kraj beogradskog vodoizvorišta i narušavanje sistema snabdevanja pijaćom vodom, gradski čelnici ne haju za upozorenja“, zaključuju u Inicijativi „Ne davimo Beograd“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare