23. januar  2021. 11.04  →  13.26 | Izvor: Tanjug

Italija: Desetogodišnja devojčica žrtva igre "izazova" na mreži

RIM -

Državno telo za garanciju ličnih podataka je zatražilo od društvene mreže Tik-Tok da odmah blokira sve korisnike čija starost nije sa sigurnošću potvrđena, piše dnevni list “IL Fato kotidijano”.

Zahtev je usledio nakon što je desetogodišnja devojčica iz Palerma preminula ugušena, po svoj prilici učestvujući u apsurdnoj igri “izazova” jednoj od mnogih koje su raširene na platformi i veoma popularne među mladima.

Devojčica je pronađena u kupatilu sa pojasom oko vrata zavezanim za radijator, hitno je prebačena u bolnicu, ali joj nije bilo spasa.

Policija ispituje mobilni telefon devojčice, koja je imala nekoliko svojih profila na Fejsbuku i Tik-Toku. Veruje se da će u mobilnom telefonu biti i poslednji snimak devojčice dok je učestvovala u igri “izazovu”, ali eventualno i trag onoga koji ju je na to podstakao.

Roditelji devojčice dali su saglasnost da se njeni organi transpalntiraju i spasiće život četvoro bolesne dece.

Povodom tragičnog događaja psiholog Kalođero Lo Pikolo je izjavio da “smo svi učesnici rijaliti programa u kojemu se traže novi podvizi da bi se osvojili bodovi.

“Svi istovremeno učestvujemo i svi smo jednako gubitnici”, tvrdi psiholog Lo Pikolo.

Italija naredila TikToku da blokira neproverene korisnike

Italijanski nadzorni organ za zaštitu privatnosti podataka naredio je juče video aplikaciji TikTok da blokira naloge svakog korisnika u Italiji čiju starost ne može da potvrdi, nakon smrti 10-godišnje devojčice koja je koristila ovu kinesku aplikaciju.

U izjavi, italijanski regulator je saopštio da je, iako se TikTok obavezao da zabrani registraciju na aplikaciji dece mlađe od 13 godina, korisnicima bilo moguće da zaobiđu ovo pravilo, prenosi Rojters.

Zbog toga je TikToku određeno da blokira neproverene korisničke naloge najkasnije do 15. februara kada će dobiti nova uputstva, navodi agencija.

Portparol TikToka u Italiji rekla je da kompanija analizira naredbu koju je primila od italijanskih vlasti.

"Privatnost i bezbednost apsolutni su prioriteti za TikTok i mi neprestano radimo na jačanju naših politika, naših procesa i naših tehnologija kako bismo zaštitili našu zajednicu ,a posebno mlađe korisnike", rekla je ona agenciji.