23. januar  2021. 11.11  | Izvor: RTV

Konkurs za sticanje besplatnog visokog obrazovanja u Rusiji

NOVI SAD -

Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije i Rosotrudničestvo objavljuju konkurs za prijem na školovanje o trošku federalnog budžeta (kvota) u obrazovnim institucijama za visoko obrazovanje u Ruskoj Federaciji za školsku 2021/2022.

Studenti imaju mogućnost da: Nastave školovanje odmah posle sticanja prethodnog obrazovanja (srednja škola, visoka škola, fakultet), studiraju besplatno, dobijaju novčanu stipendiju bez obzira na akademski uspeh, budu smešteni u studentskom domu.

moskva,, panorama,, rusija

Registracija prijava na sajtu http://edu.rs.gov.ru.

U skeniranoj i aplodovanoj formi potrebno dostaviti sledeću dokumentaciju:

1) Popunjenu anketu-prijavu, sa priloženom fotografijom u boji. Anketa treba da bude prvo popunjena na sajtu, zatim odštampana, potpisana, skenirana i aplodovana u odgovarajuće polje prijave;

2) Kopiju prve strane pasoša (stranica u boji koja se čitko vidi, pasoš treba da važi najmanje 1,5 godinu od momenta potencijalnog izdavanja vize za studiranje u Rusiji ( mart 2023.g. i duže);

3) Kopiju lekarske potvrde o odsustvu HIV infekcije;

4) Kopiju dokumenta iz medicinske ustanove kojim se potvrđuje odsustvo medicinskih kontraindikacija za školovanje u Ruskoj Federaciji(potvrda od lekara opšte prakse); ;

5 Kopiju dokumenta o obrazovanju i dodatak sa ocenama uz diplomu;

6) Kopiju uverenja o položenim ispitima (ocene), ako kandidat još nije završio studiranje (u potvrdi treba da bude navedeno koliko ispita ostalo do kraja studija);

7) Spisak objavljenih naučnih radova (ako takvi postoje) i autoreferat za kandidate koji upisuju doktorski studije;

8) Po želji možete se priložiti motivaciono pismo, pismo-preporuka i/ili podrške (mogu da budu na ruskom ili engleskom jeziku, nije potreban prevod kod sudskog tumača), kopije nekih drugih zahvalnica, diploma, serifikata i sl.

Za studente 4. godine osnovnih studija potrebno priložiti potvrdu o položenim ispitima zaključno sa posljednjim zimskim ispitnim rokom i potvrdu o količini preostalih ispita do kraja studija (do sticanja diplome).

Pri popunjavanju prijave, šifra i naziv studijskog smera koji je kandidat izabrao moraju strogo odgovarati spisku studijskih smerova koji su objavljeni na sajtu www.russia-edu.ru .

Sva dokumenta moraju biti prevedena na ruski jezik i overena od strane sudskog tumača.

Kandidati koji ne vladaju dobro ruskim jezikom imaju pravo na obuku na pripremnim odeljenjima ili pripremnim fakultetima takođe o trošku federalnog budžeta.