23. januar  2021. 08.20  →  24. januar  2021. 18.07 | Izvor: RTV (Boris Šuman)

Poslednja faza rekonstrukcije subotičkog Narodnog pozorišta

SUBOTICA -

Najveći optimisiti veruju da bi se glumci subotičkog Narodnog pozorišta mogli vratiti na matičnu scenu do kraja ove godine, nakon više od decenije rekonstrukcije najstarijeg teatra u zemlji. Da li će se i publika vratiti zavisi od korone, čiji uticaj na budžet će odrediti da li će se ovaj ambiciozni plan i ostvariti.

video icon

Daske koje život znače ponovo u najstarijem pozorištu u zemlji. Rekonstrukciji dužoj od decenije polako se nazire kraj. Ovo su obrisi buduće scene narodnog pozorišta u Subotici. U poslednjoj fazi radova postavljena je najsavremenija scenska tehnika i mehanika, nedostaju još rasveta i sedišta. Najveći optimisti veruju da bi glumci i publika mogli da uđu u ovu salu do kraja godine.

pozoriste

“Sredstva su obezbeđena, iz republičkog budžeta i pokrajinskog sekretarijata i deo sredstava koja su obaveza grada. To će biti u visini od oko osam stotina miliona dinara. Sledeća faza trebalo bi da obuhvati sve radove koji su preostali iz ove faze. Znači na opremanju instalacija svih faza, probnih sala, manjih i ove velike, svih vertikalnih i horizontalnih komunikacija, kao i deo bloka, odnosno blok B – komercijalni deo, sa strane Korzoa, ali do sive faze. Sa tim radovima bi se zatvorila jedna celina i pozorište bi trebalo da se pusti u funkciju. Bez koncertne dvorane”- otkriva koordinatorka projekta Ines Trivan Krivo.

Da li će se to i ostvariti u ovoj godini zavisi od dve brzine. Majstora da savladaju izazove moderne scenske tehnike. I političara da obezbede ugovorene pare. Jer, adaptacija, rekonstrukcija i dogradnja Narodnog pozorišta u Subotici počela je još dve hiljade i sedme godine. Sa svim preprojektovanjima do sada je završeno osam faza poduhvata koji predstavlja najveću kapitalnu investiciju u kulturi Srbije.

pozorise5

“Ako pogledate, od dve hiljade reće do dve hiljade šesnaeste godine utrošeno je negde oko devetsto pedeset miliona, a od dve hiljade šesnaeste do dve hiljade dvadesete oko milijardu i dvesta miliona”- podseća član Gradskog veća zadužen za kulturu Miloš Nikolić.

Majstori će i dalje biti iza stubova koji simbolišu grad, čiji centar pozorište već pet godina krasi u svojim predviđenim obrisima, sa završenim rekonstruisanim i zaštićenim starim delom.