Читај ми!

Zaposleni u školi u Nišu napravili aplikaciju za slepe i slabovide učenike

U osnovnoj školi "Desanka Maskimović" u Čokotu kod Niša, počela je primena novog programa za slepe i slabovide učenike. Aplikaciju su napravili sami zaposleni i ona se sada koristi na časovima matematike.

Jakov Mladenović je učenik prvog razreda i od septembra koristi program "Oseti matematiku". Slepoj i slabovidoj deci ovim je omogućeno da idu u korak sa vršnjacima.

Jakov kaže da mu se dopada program na kome uči.

Njegova majka Jovana Mladenović ističe da Jakov ide u redovnu školu po inkluzivnom obrazovanju i dodaje da joj mnogo znači da su, kako ocenjuje, na pravom putu. Tako zajedno menjamo društvo i svest društva, dodaje Mladenovićeva.

Aplikaciju je napravio nastavnik informatike Filip Klajn, poznat i kao autor SMS servisa, koji roditelje besplatno obaveštava o izostanku dece iz škole.

"Imali smo više faza koje smo morali da ponovimo, štampali smo sve te oblike, a sa Jakovom smo probali", objašnjava Klajn.

Program je rađen nekoliko meseci a u izradi su učestvali i mladi polaznici škole programiranja.

"Veoma je lep osećaj kada vidite da ste nekome pomogli, posebno kada je ta pomoć potrebna", naglašava programer Jovan Stojanović.

Cilj je da se aplikacija dopuni gradivom iz matematike za celu osnovnu i srednju školu a da se potom isto uradi i za ostale predmete.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво