Svijet

SZO: U februaru možemo početi isporuke vakcina siromašnim zemljama

SZO: U februaru možemo početi isporuke vakcina siromašnim zemljama
Foto: Tanjug/AP | SZO: U februaru možemo početi isporuke vakcina siromašnim zemljama

ŽENEVA – Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus najavio je da bi u okviru Programa globalne distribucije anticovid vakcina (Kovaks) dostava tih vakcina u 92 siromašne i srednje razvijene zemlje mogla početi već u februaru.

"Vakcine nam svima daju nadu da možemo pobijediti pandemiju i obnoviti ekonomiju", poručio je Gebrejesus je iz sjedišta SZO-a u Ženevi i dodao kako distribucija vakcine treba biti ravnomjerna i pravedna na globalnom nivou.

On je kazao da program Kovaks predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima da siromašnim zemljama omogući jednak, brz i pravičan pristup vakcinama.

Američke i njemačke kompanije Pfizer i BioNTech su danas saopštile da su postigle sporazum o isporuci 40 miliona doza svoje vakcine Kovaks-u, a Gebrejesus je kazao da će taj program u prvom kvartalu ove godine osigurati 150 miliona doza vakcine.

"Zadovoljni smo zbog postizanja oba ta sporazuma i u okviru Kovaksa ćemo u februaru moći početi isporuku vakcina siromašnim zemljama", kazao je Gebrejesus.

On je kazao da je cilj Kovaksa da do kraja godine distribuira dvije milijarde doza antikovid vakcine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije