Читај ми!

Preko potrebna pomoć meštanima sela opštine Žitorađa, posle poplava nemaju ni kuću ni hranu

Posledice velikih poplava u desetak sela opštine Žitorađa, pre dve nedelje, i dalje su vidljive u stotinama domaćinstava koja su bila pod vodom. Meštani su ostali bez nameštaja, odeće, obuće, hrane, stočne hrane, ogreva i svaka vrsta pomoći u ovom trenutku je dobro došla jer će građani, zbog procedure na pomoć države morati da sačekaju određeno vreme.

Devetočlana porodica Igora Osmanovića i do sada je živela skromno. Poplava, koja je je nosila sve pred sobom, dodatno je pogoršala njihovu i inače tešku situaciju, ostavivši ih skoro bez igde ičega.

"Zagađeno je sve ovde i bunari, nemamo odakle vodu da pijemo, struju ne smemo da uključimo, hrana sve otišla, nemamo ništa od zimnice, voda to odnela, brašno, sve što je imalo u kući, sve odnela voda, stvari su sve potopljene", žali se Igor Osmanović iz Donjeg Crnatova.

I u ostalim domaćinstvima u ovom selu, u koje je voda ušla, slična situacija.

"Tu je bila metar i po voda, u placu ovde, po zgrade, u kuću, komplet", priča Dragiša Radojičić.

Milica Todorović kaže da je voda odnela sve, desetak metara drva.

"Tu sad ja ne mogu krompir, rana proizvodnja, od toga živimo ja i suprug, nemamo nikakva primanja i sad ne možemo da sadimo ništa, posadili smo samo dve barake i one su bile poplavljene", jada se Gorica Stojanović.

O razmerama poplava u desetak sela opštine Žitorađa, najbolje svedoči broj prijava, koji je do sada stigao u lokalnu samoupravu, iako će prijavljivanje štete potrajati još dvadesetak dana.

"Do sada je zahtev predalo 180 građana što se tiče stambenih objekata, a što se tiče poljoprivrednih površina, oko 50. Jedina adekvatna trenutna pomoć i za te građane i za opštinu Žitorađa je finansijska pomoć", navodi Ivan Stanojević, predsednik opštine Žitorađa.

Pomoći se nadaju i meštani Voljčinca, pre svega u osposobljavanju kanala, koji, zbog nestručne izgradnje, bujične vode, umesto u Toplicu, odvodi u selo.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво