KIM SE NAOŠTRIO NA BAJDENA: Eksperti veruju da je ovo njegov prvi potez! (VIDEO)
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

opasno

KIM SE NAOŠTRIO NA BAJDENA: Eksperti veruju da je ovo njegov prvi potez! (VIDEO)

Planeta -

Severna Koreja mogla bi pokušati da se "nametne" spoljnopolitičkoj agencijidi američkog predsednika Džoa Bajdena pojačavanjem raketnih testova, upozorili su eksperti ua zatvorenu državu.

Odnos između Kim Džong-una i SAD-a ispunjen je decenijama. Tokom dva mandata Baraka Obame kao predsednika, Severna Koreja je sprovela 61 raketni test i pod Donaldom Trumpom je lansirano 40 uz jedan test sa vodoničnom bombom. Mnogi se nadaju novoj dinamici pod predsednikom Bajdenom, koji je položio zakletvu u sredu, ali stručnjaci veruju da će se tenzije pogoršati.

Predviđa se da će Severna Koreja u bliskoj budućnosti dodatno pokazati svoje mogućnosti nuklearnog naoružanja pojačanim raketnim testovima.

Viktor Ča, iz Centra za strateške međunarodne studije (CSIS), upozorio je da će država nastojati da se "postavi na radar" administracije predsednika Bajdena.

Uverenja bivšeg višeg savetnika potiču iz prethodnih demonstracija Kimove države, za koju je tvrdio da je trebalo da natera SAD da se pozabave sankcijama protiv njih.

Veza sa predsednikom Bajdenom već bi mogla biti pod pretnjom nakon što je objavio članak u južnokorejskim novinama pre američkih izbora u novembru.

Veruje se da je izazvao bes režima delom koji je potvrdio podršku SAD-a protiv Pjongjanga prošlog oktobra.

Iako je Sue Mi Teri, takođe iz CSIS-a, pohvalila novog američkog lidera kao "prvog predsedničkog kandidata koji se pozabavio pitanjima saveza i denuklearizacijom", sumnjala je da bi to razbesnelo Kima.

Međutim, bivši analitičar CIA-e rekao je za podkast Imposibl Stejt da je članak gospodina Bajdena možda pomogao da se Južna Koreja odvrati od osećaja ugroženosti od severne države.

Njegova izjava usledila je nakon tvrdnje gospodina Trampa da je „sumnjičav prema saveznicima koji se oslobađaju [američke] vojne potrošnje“ usred Kimovog „ogromnog napretka“ u razvoju nuklearnog arsenala.

Ča je istakao da je u prošlosti Severna Koreja „pojačala“ raketna ispitivanja kako bi „primorala administraciju da se obračuna s njima“.

Istakao je da su se u prošlosti provokacije obično dešavale u vreme "izbora".

U septembru je Severna Koreja imala „jasnu anklonost“ pobedniku američkih izbora, a to je bio Tramp.

Primedba je usledila pre osporavane pobede predsednika Bajdena nad tada postojećim liderom sa 306 glasova za i 232 u Izbornom kolegijumu.

Kurir.rs/Express.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track