Hronika

Pendiću pritvor zbog sumnje da je sjekirom prijetio kardinalu Puljiću

Pendiću pritvor zbog sumnje da je sjekirom prijetio kardinalu Puljiću
Foto: Screenshot / Youtube | Pendiću pritvor zbog sumnje da je sjekirom prijetio kardinalu Puljiću

Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Opštinski sud u Mostaru odredio je pritvor u trajanju od najduže mjesec dana od dana oduzimanja slobode osumnjičenom Harisu Pendiću zvanom Penda (1994.), iz Mostara.

Penda je osumnjičen počinio tri krivična djela Ugrožavanje sigurnosti.

Naime, Haris Pendić zvani Penda se sumnjiči da je u tri navrata, u vremenskom periodu od 17. maja 2020. godine do 7. novembra 2020. godine upućivao ozbiljne prijetnje po život, oštećenima: kardinalu Vinku Puljiću, građanima M. V., S. Ć. H., A. P. i novinaru Hrvatskog medijskog servisa Branimiru Galiću.

Opštinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer naročite okolnosti opravdavaju strah da će počiniti krivično djelo kojim prijeti, a za to krivično djelo se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Kantonalno tužiteljstvo, u saradnji s Federalnom upravom policije nastavlja s poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela.

Podsjetimo, Pendić se sumnjiči da je na YouTubeu postavio snimak u kojem je prijetio smrću kardinalu Puljiću zbog mise u sarajevskoj katedrali za žrtve Blajburga.

Mladić na snimku maše sjekirom i priča o Blajburgu i ustašama te sve vrijeme psuje.

"Trebalo je danas uletjet, zapaliti vas da izgorite u onoj crkvi. Taman ste fino se skupili na jednom mjestu, trebalo vam je fino jednu granatu ubaciti da poginete svi ondje, zapaliti vas s onim flamethrowerom. Sve vas popalit, mamu vam je**m retardiranu, majmuni jedni retardirani, fašisti. Sve balije, ustaše i četnike treba pobiti, nema s vama diskusije", govori na snimku mladić duge kose koji je sve vrijeme mahao sjekirom.

U jednom trenutku muškarac maše sjekirom, simulira napad:

"Ovako vas sve treba. Onog Vinka Puljića posred onih žvalja", sumanuto govori.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije