BiH

Kina proširila medijsko prisustvo u BiH

Kina proširila medijsko prisustvo u BiH
Foto: N.N. | Kina proširila medijsko prisustvo u BiH

BANJALUKA, BERLIN - Kineska vlada je u proteklih nekoliko godina značajno povećala svoje prisustvo na medijskoj sceni jugoistične Evrope i BiH, jedan je od zaključaka studije "Na radaru: Rastuće kinesko medijsko prisutvo na zapadnom Balkanu", koju je objavila njemačka fondacija "Konrad Adenaur".

Što se tiče BiH, kako su istakli u studiji, kineska medijska saradnja prisutna je ne samo u Banjaluci i RS, već i u drugom entitetu, i u ostalim većim gradovima BiH. Kako je naglašeno u studiji, kineski mediji imaju direktnu saradnju s glavnim medijskim agencijama u Sarajevu, od kojih su neki, kako je istaknuto, bliski SDA. U BiH, kako su naglasili, djeluje i regionalni internet portal.

"Sadržaj o kojem se izvještava zasnovan je na izvorima koji u potpunosti reflektuju kineske izvore, agendu i stavove zvaničnog Pekinga", naglašavaju oni, uz napomenu da se i bh. agencije i institucije, poput Spoljnotrgovinske komore BiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH, reklamiraju na kineskim sajtovima u regionu.

"Značajno je pojačano prisustvo Kine u smislu projekata. Veliki dio relevantnih vijesti se povezuje s ekonomskim projektima u zemlji, koje se predstavljaju u veoma pozitivnom svjetlu, često u potpunosti usaglašeno s retorikom konkretne političke zajednice u kojoj se djeluje", istakli su oni.

Naglašeno je da je u početku pandemije kovida Ambasada Kine bila izuzetno aktivna, ali da je u kasnijoj fazi medijsko prisustvo smanjeno, nakon skandala bh. vlasti zbog nabavke kineskih respiratora.

"Trenutno se vode istrage o njihovom uvozu, a novinari su neformalno obaviješteni da bi mogli biti tuženi ako budu objavljivali priče o kvarovima. Cijene respiratora su takođe dio istrage koja se sprovodi", naglašeno je.

Što se tiče ostalih zemalja u regionu, istaknuto je da su kineski mediji značajno prisutni u Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Albaniji, što su zemlje koje imaju značajno mjesto u kineskom projektu "Pojas i put".

U Evropskom savjetu za spoljne poslove, institutu koji se bavi evropskom politikom, kažu da je Kina uspjela u periodu kraćem od jedne decenije izgraditi impresivnu mrežu kontakata, medijskih kanala komunikacije i medijske infrastrukture.

"Ovaj razvoj događaja će uticati na političke odluke u zemljama jugoistočne Evrope, političke debate i javnu percepciju kada je riječ o Kini. Peking bi mogao iskoristiti svoj novoostvareni uticaj da blokira ili marginalizuje sve ono što smatra pogrešnim izvještavanjem o svojim projektima, posebno kada se radi o infrastrukturi i metalurgiji", kažu u Evropskom savjetu za spoljne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije