Obrazovanje

"Prodati službeni auta i pomoći studentima iz osjetljivih kategorija"

"Prodati službeni auta i pomoći studentima iz osjetljivih kategorija"
Foto: Srna | "Prodati službeni auta i pomoći studentima iz osjetljivih kategorija"

BANJALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da postoji ideja da službeno vozilo audi 6, koje koristi, ide na licitaciju, a od novca od prodaje da se finansira smještaj u studentskim domovima studenata iz osjetljivih kategorija.

Rajčević je pojasnio da su na ovu ideju došli on i studenti, te da će iz sredstva uz pomoć predstavnika studentskih parlamenata oba javna univerziteta u Srpskoj biti finansirani troškovi smještaja u studentskim domovima studenata iz socijalno ugroženih porodica, studenti-djeca poginulih boraca i studenti sa jednim roditeljem.

"Smatramo da ćemo na taj simboličan način moći da damo doprinos daljem školovanju i usavršavanju studenata iz tih kategorija", rekao je Rajčević, koji je prisustvovao konstitutivnoj sjednici novog saziva Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Rajčević je ocijenio da resorno ministarstvo ima odličnu saradnju sa predstavnicima studenata, što je važno za rješavanje brojnih pitanja, te izrazio nadu da će ta saradnja biti na istom nivou kao sa prethodnim sazivom i rukovodstvom parlamenta.

"Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da u ove dvije godine kao ministar, te Ministarstvo nikada nismo imali bolju saradnju sa studenstkom populacijom", rekao je Rajčević.

On je istakao da je sa predstavnicima studenata i rektorom Univerziteta u Banjaluci Raslavom Gajaninom razgovarao i o nekim efektima primjene novog Zakona o visokom obrazovanju i novih zakonskih rješenja iz ove obvlasti i da su sa zadovoljstvom konstatovali da ovaj zakon daje prve rezultate u vidu povećanja broja novoupisanih studenata na javne univerzitete u Srpskoj.

Rajčević je ponovio da će 2021. godina biti godina borbe protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je saradnja Univerziteta sa Studentskim parlamentom u prethodnom periodu bila odlična.

"Očekujem da će ovakva saradnja biti nastavljena. Univerzitet u Banjaluci će podržati sve racionalne projekte koje je predložio Studentski parlament, ali i one koje će predložiti za šta smo predvidjeli finansijska sredstva", rekao je Gajanin.

On je naveo da je jedan od najznačajnijih projekata Dani studenata Univerziteta u Banjaluci i čestitao izbor članova Studentskog parlamenta.

Novoizabrani predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Radovan Jalić izrazio je nadu da će parlament imati bolje uslove za rad nego u prethodnoj godini, te da će se kroz projekte truditi da bude poboljšan položaj studenata na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

On je posebno izdvojio "Dane studenata", te naučno-stručni skup "Studenti u susret nauci" i izrazio nadu da će u narednoj godini tendencija biti usmjerena ka međunarodnoj promociji gdje će dolaziti studenti iz cijelog svijeta.

Potpredsjednik Unije studenata Srpske Nikola Bojić rekao je da će sa novim rukovodstvom Studentskog parlamenta biti nastavljena borba za studentska prava i studentski standard u Srpskoj, te dodao da će sa resornim ministarstvom biti nastavljen rad na polju novih zakona.

Bivši predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nikola Bulović rekao je da je 2020. bila teška godina za univerzitet zbog virusa korona, te da mnogi projekti zbog toga nisu mogli da budu realizovani, ali se nada da će novi saziv uspjeti da sprovede zamisli u djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije