Magazin

Za trudnice nema vakcina dok se sve ne proveri!

Imunolog Srđa Janković rekao je na konferenciji za novinare da trudnice neće biti vakcinisane protiv virusa korona dok se ne urade kliničke studije.

“Dok se ne urade studije na trudnicama, one neće biti vakcinisane. Nijedna od vakcina nije za sada ispitana na trudnicama”, dodao je Janković.

On je savetovao da bi trebalo odložiti planiranje trudnoće nakon vakcinisanja, ali je napomenuo da su netačne informacije da treba sačekati čak godinu dana.

“Sve žene koje planiraju trudnoću u trenutku kada se vakcinišu trebalo bi da budu svesne da nemamo na osnovu kojih studija da kažemo sa sigurnošću da je vakcina bezbedna, iako nema razloga da pretpostavimo da nije. Ono što bi bilo razumno je možda odložiti planiranje trudnoće, dok prođe period vakcinacije, taj mesec i ništa više.

Besmislene su izjave pojedinih čak i kolega lekara da treba čekati čak i godinu dana sa trudnoćom ili da neće moći da ostanu u drugom stanju zbog vakcinacije”, naveo je on.

Podsetio je da su u svetu poznati slučajevi da su pojedine žene bile vakcinisane ne znajući da su trudne i da se ni kod jedne od njih nije pojavila komplikacija, prenosi 021.

Korona virus i vakcinacija u Srbiji: Sve o ponuđenim vakcinama

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

340 Shares
340 Shares
Share via
Copy link