NACIONALNA GARDA NA KRAJU ZAVRŠILA U GARAŽI: Napravili od Kapitola vojnu bazu, a onda sve gardiste ostavili na cedilu (FOTO)
Foto: EPA/SHAWN THEW

osećaju se izdanim

NACIONALNA GARDA NA KRAJU ZAVRŠILA U GARAŽI: Napravili od Kapitola vojnu bazu, a onda sve gardiste ostavili na cedilu (FOTO)

Planeta -

Na hiljade pripadnika američke Nacionalne garde završilo je u garaži ili po obližnjim parkovima, pošto su ih izbacili iz Kongresne zgrade u Vašingtonu samo dan posle inauguracije Džoa Bajdena.

Gardisti su u Kapitolu bili dve nedelje, obezbeđujući zgradu i okolinu posle nereda i upada u Kongres 6. januara.

Nacionalnu gardu iz kongresne zgrade izbacila je policija Kapitola. Velika grupa od oko 5.000 ljudi završila je u javnoj garaži bez interneta, sa samo jednim priključkom za struju i jednim toaletom sa dve kabine, objavio je američki list Politiko.

Nacionalna garda
foto: EPA/SAMUEL CORUM

​Drugi pripadnici Nacionalne garde, morali su da se snađu na drugi način, a mnogi su morali da prenoće napolju, na vašingtonskoj temperaturi od samo četiri stepena, koliko je bilo u četvrtak kada je gardistima naloženo da napuste zgradu.

"Prethodnih dana senatori i kongresmeni su dolazili da nam čestitaju i da se slikaju sa nama. Sada im više nismo potrebni i oni su nas oterali u ćošak garaže. Osećamo se neverovatno izdatim“, rekao je jedan od pripadnika Nacionalne garde za Politiko.

U Vašingtonu je boravilo više od 25.000 pripadnika Nacionalne garde, veliki broj njih bio je smešten u Kongresu, koji je izgledao kao vojna baza, dok je američka prestonica nalikovala na tvrđavu.

Gardisti su posebno kivni što im je za odmor posle dvanaestočasovnih smena određeno da budu usred izduvnih gasova automobila, daleko od dobrih uslova.

Brojni senatori i kongresmeni pobunili su se zbog ovakovog odnosa prema vojnicima, pa je delu pripadnika Nacionalne garde dozvoljeno da se vrati u kongresnu zgradu, dok se policija Kapitola izvinila.

Kurir.rs/Sputnik/Politico

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track