Alergični ste na penicilin? Dr Janković otkriva da li možete da primite vakcinu protiv koronavirusa

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa imunolog dr Srđa Janković poručio je danas da ne postoji prepreka da se osobe samo alergične na penicilin vakcinišu bilo kojom od tri raspoložive vakcine.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 22.01.2021.

15:36

Default images
Foto: Printskrin TV B92

"To je iz prostog razloga što u proizvodnji niti jedne od njih se ne koriste penicilinski antibiotici", naveo je danas dr Janković na konferenciji za medije.

On je dodao da je apsolutna kontraindikacija za vakcinisanje bilo kojom od ove tri vakcine dokazana alergija na bilo koji sastojak vakcine ili "ozbiljnija hemijska reakcija na prethodnu dozu vakcine kad je u pitanju druga doza".

"Sve drugo nije apsolutna kontraindikacija. Naravno akutan poremećaj zdravstvenog stanja u smislu akutnog oboljenja i pogoršanja hroničnog takođe je priveremena kontraindikaciaja. Sve drugo nisu apsolutne kontraindikacije, nego mere opreza. Tu pre svega spada skolonost težim alergijskim reakcijama koja se smatra relativnom kontraindikacijom kada se procenjuje da takve osobe možda ne bi trebalo da prime vakcinu", rekao je dr Janković, te dodao:

"Međutim, sama po sebi alergija na penicilin nije isto što i skolonost težim alergijskim reakcijama tako da ne postoji prepreka da se osobe samo alergične na peniciclin vakcinišu bilo kojom od tri raspoložive vakcine iz prostog razloga što u proitzvodnji niti jedne od njih se ne koriste penicilinski antibiotici".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: