Dostupni linkovi

Mostar: Umjesto pregovora, štrajk medicinara i tužbe


Predstavnici Sindikata zdravstvenih radnika Dalibor Vuković (lijevo) i Ivica Anić, Mostar, 22. januar
Predstavnici Sindikata zdravstvenih radnika Dalibor Vuković (lijevo) i Ivica Anić, Mostar, 22. januar

Situacija sa generalnim štrajkom zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), na jugu Bosne i Hercegovine, u petak, 22. januara se dodatno zakomplicirala.

Iako su dva sindikata koji predstavljaju zdravstvene radnike u HNK i Vlada HNK u petak, 15. januara potpisali dugo očekivani usaglašeni protokol o pregovaranju, od početka pregovora još uvijek nema ništa.

Na press-konferenciji koju je u zgradi Vlade u Mostaru održao pomoćnik ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, Antonijo Vujica, rečeno je kako je sporan pregovarački tim sindikata.

Sindikat Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, prema njegovim riječima, ima potrebnu reprezentativnost, ako se uzme u obzir broj članova tog sindikata u odnosu na ukupan broj zaposlenih, ali ne i Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvu HNK.

„Sastav pregovaračkog tima, koji je ponudio sindikat, ne odražava reprezentativnost tog sindikata, jer se radi o sastavu: dva odvjetnika, jednog člana reprezentativnog sindikata i dva člana – predsjednika i potpredsjednika nereprezentativnog sindikata“, rekao je Vujica.

Dva sindikata koji zastupaju zdravstvene radnike u HNK odgovorili su da Vlada takvim stavom krši zakon, jer se nema pravo miješati u to ko će biti članovi sindikalnog pregovaračkog tima.

Predsjednik Sindikata zaposlenika SKB Mostar, Ivica Anić rekao je kako sindikalce ne zanima ko će biti u pregovaračkim timu Vlade, ali da po zakonu imaju pravo da formiraju svoj tim u skladu s potrebama.

„Mi njih ne angažiramo kao članove reprezentativnog sindikata, nego kao pravnog stručnjaka i kao ekonomskog stručnjaka, jer zdravstveni radnici nisu ekonomisti. Mi moramo angažirati nekoga ko će sa njihovim ekonomistima i pravnicima sjesti, ne mogu ja o tome razgovarati“, izjavio je Anić na press-konferenciji pred zgradom Vlade HNK.

Iz sindikata su još kazali kako su u petak sa Vladom potpisali usaglašeni protokol o pregovaranju, a u ponedjeljak su dobili dopis sa suda, jer je Vlada po drugi put zatražila od suda izjašnjavanje o zakonitosti generalnog štrajka. Podsjećanja radi, štrajk je počeo 10. decembra. Općinski sud Mostar je 15. decembra već jednom odbacio žalbu Vlade.

„Za razliku od prošlog postupka, u ovom trenutku postupajući sudija nije obustavio štrajk, nego je tražio od sindikata da dostavi ponovo dokaze da je štrajk zakonit“, kazao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković.

Vuković je ponovo optužio predstavnike Vlade HNK i Ministarstva zdravstva da čine „pravne zavrzlame i marifetluke“ kako bi se otegao postupak pregovaranja i ispunjavanje zahtjeva sindikata.

U Vladi HNK su protiv štrajka u vrijeme pregovora.

„Za vrijeme pregovaranja, red je da se ne štrajka, jer štrajk je u tom slučaju vrsta pritiska“, kazao je pomoćnik ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, Antonijo Vujica.

Iz Vlade HNK su u petak saopćili i kako je prijedlog novog Kolektivnog ugovora, kojeg su ranije dostavili sindikati, neprihvatljiv, uz riječi pomoćnika ministra zdravstva Antonija Vujice kako neke od zahtjeva sindikata ni Švicarska ne bi mogla izdržati.

Podsjećanja radi, još od augusta prošle godine dva sindikata zaposlenih u zdravstvu traže da se potpiše novi Kolektivni ugovor, jer je stari istekao prije oko godinu i po dana, a traže i da im se vrijednost koeficijenta za obračun plata poveća za jedan bod u naredne dvije godine, kako bi dobili povećanje od 1,2 boda koje je već dobio Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK.

Iz sindikata su za ponedjeljak (25. januar) najavili još masovniji skup pred zgradom Vlade HNK.

„Ovdje ćemo postaviti šatore, postavit ćemo vreće za spavanje, i mi ostajemo ovdje sve dok se ova situacija ne riješi“, rekao je Dalibor Vuković.

Sindikati su najavili i podnošenje krivičnih prijava protiv čelnika Vlade zbog ranije potpisanih kolektivnih ugovora, koji su, kako tvrde, postignuti sa sindikatima koji nisu imali reprezentativnost.

XS
SM
MD
LG