Pokret Tvrđava: Prekinuti pregovore o izgradnji rafinerije u Smederevu

Vesti 22. jan 202113:55 1 komentar
Pixabay/fotos1992

Pokret Tvrđava iz Smedereva upozorio je da bi najavljena izgradnja rafinerije nafte u tom gradu imala "stravične posledice po zdravlje ljudi" i pozvao Vladu Srbije da "momentalno" prekine pregovore o tom projektu sa kineskim investitorima.

Iz tog udruženja građana su ocenili da se Smederevo „već susreće sa ekološkom katastrofom“, koja je po njihovim navodima, u dobroj meri uzrokovana kineskom kompanijom HBIS, vlasnikom smederevske železare od 2016. godine.

„Izgradnja još jedne fabrike prljave industrije bi imala stravične posledice na zdravlje ljudi, imajući u vidu da i bez te fabrike Smederevo ima ogromne probleme sa zagađenjem vazduha, vode i zemlje“, stoji u saopštenju.

Najavili su da će u slučaju da Vlada Srbije ne prihvati njihov zahtev, pozvati građane na masovan protest u Smederevu u aprilu, kada je najavljen početak radova na izgradnji rafinerije.

„Nećemo dozvoliti izgradnju ove fabrike, jer je Smederevo i bez nje crna tačka Evrope u smislu zagađenja. Umesto da se grad razvija u pravcu poljoprivrede, turizma i usluga, država nas pretvara u azijsku periferiju u koju zemlje izvoze svoju prljavu tehnologiju, izrabljujući nas i izvlačeći profit iz Srbije, bez obaveza da poštuju zakon“, naveli su iz pokreta Tvrđava.

U Beogradu je u četvrtak održan sastanak sa kineskim investitorima u vezi izgradnje rafinerije nafte u Smederevu, čiji je početak planiran za april.

Projekat je vredan oko 2,6 milijardi dolara, a posle sastanka je saopšteno da će to biti „prva investicija po najnovijoj tehnologiji gde će biti zastupljena potpuna zaštita životne sredine“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare