Dostupni linkovi

Za Rusiju, proterivanje diplomate iz Albanije ‘provokacija’  


Aleksander Gruško, zamjenik ruskom ministra spoljnih poslova
Aleksander Gruško, zamjenik ruskom ministra spoljnih poslova

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije reagovalo je nakon odluke Albanije da protera ruskog diplomatu, Alekseja Krivoševa, zbog nepoštovanja mera protiv korona virusa.

Kako navode iz tog ministarstva, takav potez “neće ostati bez odgovora”.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksander Gruško u izjavi za RIA Novosti, odluku albanskih vlasti je nazvao ‘provokacijom’.

“Ovo je jasna provokacija kojoj je cilj pogoršavanje rusko-albanskih odnos i naravno da ovakav potez koji nije prijateljski, neće ostati bez odgovora”, kazao je Gruško.

Albanija je u četvrtak proglasila personom non grata ruskog diplomatu Alekseja Krivoševa i naložila mu da napusti zemlju u roku od 72 sata, od trenutka predaje zvaničnog obaveštenja.

Odluka Vlade Albanije odnosi se na činjenicu da ruski diplomata, u nekoliko navrata, nije ispoštovao mere koje su vlasti uvele u cilju zaštite od COVID-19.

“Od aprila 2020, ali i početkom ove godine, albanska vlada je dobila žalbe i prijave o otvorenom kršenju mera od strane jednog diplomate Ambasade Ruske Federacije u Tirani”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da su visoki zvaničnici Ministarstva za Evropu i spoljnih poslova stupili u kontakt sa ambasadorom Rusije u Tirani, Mihailom Afanasijevim, stavljajući mu do znanja "neprestana kršenja mera protiv COVID-19 od strane diplomate".

“Ponovljeno osporavanje pravila i zaštitnih mera protiv pandemije i zanemarivanje zabrinutosti institucija Albanije u vezi sa tim, ne mogu se dalje opravdavati i tolerisati”, dodaje se.

Albansko Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove istaklo je da se nada da “ova će ruska strana razumeti ovu odluku koja je nametnuta zbog nepoštovanja zakona i pravila Albanije”, i da “Albanija uverava rusku stranu na kontinuirano poboljšanje odnosa dve zemlje”.

XS
SM
MD
LG