potpisan Memorandum o razumevanju za projekat Beogradski metro

VELIKI DAN ZA SRBIJU Mali: U novembru kreće izgradnja 1. linije BG metroa od Železnika do Mirijeva! BIĆE ZAVRŠENA 2028.

InfoBiz -

Koštaće ukupno 4,4 milijarde evra. Francuzi će raditi na elektromašinskom delu, dok će Kinezi izvoditi građevinske radove

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali danas u 11 časova potpisao je Memorandum o razumevanju za projekat "Beogradski metro".

1 / 6 Foto: Kurir Printscreen

- Sa zadovoljstvom mogu da kažem da ćemo krajem ove godine krenuti u izgradnju prvog depoa na Makiškom polju i prvu stanicu prve linije koja će povezivati Železnik i Mirijevo i koja će imati 21 stanicu. Druga linija povezivaće Mirijevo i Zemun sa 20 stanica, a radimo i na konceptu treće linije koja će povezati što prve dve nisu - rekao je ministar Mali dodajući da je metro višedecenijski san.

On je naglasio da će Srbija u eri korona virusa nastaviti da gradi čak 6 auto-puteva!

- Niko nije verovao ni u Beograd na vodi, a izgradili smo ga, tako ćemo i metro, a od toga će koristi imati privreda koju ćemo ponovo tako pokrenuti - dodao je Mali zahvalivši se ambasadorki Kine i svima koji su učestvovali u izradi ovog dokumenta.

On je odgovarajući na pitanje novinara rekao i da je ovo velika šansa za srpske firme jer je ovo veliki projekat kao što je bio i Beograd na vodi, zatim da će ukupno koštati 4,4 milijarde evra, te da će prva linija metroa biti završena do 2028. godine.

Siniša Mali
foto: Kurir Printscreen

Ministar saobraćaja Tomislav Momirović rekao je na svečanosti potpisivanja da danas s ponosom može reći da je Beograđanin, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je metro san koji Beograd sanja već 50 godina, da su prošle razne vlasti a da se to dešava baš danas.

Prva linija beogradskog metroa gotova 2028. godine

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će prva linija beogradskog metra biti završena 2028. godine. "Kada završimo 2028. metro i proširenje BG voza i spojimo ga sa Pančevom i kada završsimo 50 km za tramvaje, naš osnovni podsistem biće šinski, znači ekološki", rekao je Vesić. Istakao je da grad više neće kupovati autobuse na dizel.

"Za nekoliko dana biće raspisan tender za kupovinu 100 zglobnih autobusa na prirodni gas. I do 2028. ćemo svake godine kupovati po 100 takvih autobusa i nećemo više imati nijedan autobus na dizel", naveo je Vesić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija. Kaže da će automobuski prevoz tada biti samo dopunski podsistem, dok će šinski biti glavni, kao i da se u centru, ali i u delovima predgrađa više neće koristiti autobusi na dizel.

Goran Vesić
foto: Tanjug Printscreen

On je rekao da za to treba zahvaliti predsedniku Vučiću koji je njemu i ministru Malom još 2013. godine rekao "gradićemo metro". On je dodao i da se zahvaljuje kineskim i francuskim prijateljima Srbije.

Tomislav Momirović
foto: Kurir Printscreen

Mali je potpisao memorandum u ime Vlade Srbijem u prisustvu visokih zvaničnika Srbije i kineske ambasadorke Čen Bo.

Mali je, nakon potpisivanja zajedničkog memoranduma o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, grada Beograda, kineske kompanije "Power C hina" i francuskih kompanija Alstom i Ežis Rejl, rekao da su tim sporazumom definisana prava francuskih i kineskih kompanija koje će raditi na izgradnji metroa. Kaže da će Francuzi raditi na elektromašinskog delu, dok će Kinezi izvoditi građevinske radove.

Beograđani će dobiti brži i ekološki čistiji prevoz - metro

Beograđani će sa izgradnjom metroa dobiti kvalitetniji, brži i ekološki čistiji vid prevoza, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. "Želimo građanima da ponudim bolju i bržu opciju soabraćaja. Zašto bi neko išao kolima i imao problema sa parkingom ako sutra budemo imali najkvalitetniji metro u regionu. To će biti samo po sebi podsticajno", rekao je Momirović odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija. Napomenuo je da svakako da ne možemo da rešimo ekološko pitanje u Beograda ako svaki dan imamo toliki broj vozila u gradu, kao i da je metro jedini način da poboljšamo ekološku sitauciju. "Imamo partnere koji imaju puno iskustva u tome i mogu da nam pomognu", naglasio je Momirović. Vrlo brzo ćemo ponuditi Beograđanima mnogo kvalitetniju saobraćajnu komunikaciju, poručio je ministar građevinarstva. Dodaje da će sa metroom biti saobraćajno relaksiran grad i očišćen od izduvnih gasova.

Mali je naglasio da konačno počinje da se ostvaruje višedecenijski san i da će krajem godine početi izgadnja depoa na Maksiskom polju čime kreće gradnja prve linije od Železnika do Mirijeva u duzizni od 21,3 km, sa 21 stanicom. Dodao je da će druga linija ići od Mirijeva do Zemuna u dužini od 19,2 km i da će imati 20 stanica, kao i da se radi na koncepciji treće linije koja će povezati sa BG vozom delove koje neće pokriti prve dve linije. Mali je podsetio da je krajem prošle godine sa francuskom vladom potpisan sporazum o obezbeđivanju 454 milona evra za prvu liniju metroa.

Siniša Mali
foto: Tanjug Printscreen

Dodao je da se vode pregovori i sa institucijama koje treba da obezbede finansijski deo za deo projekta koji će raditi Kinezi. "Sada se uklapa u mozaik izgradnje beogradskog metroa", naglasio je Mali.

Podseća da su do sada rađene studije, veliki deo istraživanja, da je usvojen plan detaljne regulacije Makiškog polja i da se sada radi plan šinskih polja u Beogradu. Tom prilikom je u Palati Srbija predstavljena mašina, tzv. krtica duga 100 metara koja će već ove godine početi da gradi metro. Mali je dodao da je potrebno 13 meseci da se sklopi, kao i da je ostlao još tri meseca da ta mašina bude završena.

"Hvala predsendiku Vučiću na poverenju da se bavimo ovim projektom i da počnemo da ga sprovodimo krajem godine. Ovo je istorijski projekat za sve nas", naglasio je Mali.

Memorandum o razumevanju za projekat Beogradsk metro ministar je potpisao, u Palati Srbija, sa direktorom JKP Beogradski metro i voz Stankom Kantarom, potpredsednikom grupe Alstom Filipom Delurom, generalnim direktorom u kompaniji Ežis rejl Olivierom Buvarom i predstavnikom kompanije Power China Šje Zidijem.

Prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonacelnika Goran Vesić, ambasador Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj- Falkoni.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track