Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta virtuelna predavanja 1Foto: Pixabay/Antonbe

Nevladina organizacija Haver Srbija će ove godine Međunarodni dana sećanja na žrtve Holokausta koji se obeležava 27. januara, zbog epidemije korona virusa, obeležiti virtuelnim predavanjima na Zoom platformi, saopšteno je iz ove organizacije.

U utorak, 26. januara, od 18.30 do 20 sati, biće održano predavanje Aleksandra Stojanovića „Buđenje antisemitizma u Srbiji krajem 20. i početkom 21. veka, od starih predrasuda do globalnih teorija zavere: istorijski kontekst, forma i sadržaj“.

To predavanje, kako je danas saopšteno, biće posvećeno „analizi antisemitskih sadržaja i formi iz tog vremena, sa posebnim osvrtom na njihov istorijski kontekst i ulogu Ratibora Đurđevića kao glavnog nosioca poslednjeg talasa antisemitizma u Srbiji“.

U sredu, 27. januara, od 18.30 do 20 sati na temu „Deca i roditelji“, o traumi Holokausta prenetoj na pripadnike mlađe generacije, „o strepnji i strahu, o prećutkivanju i ćutanju između roditelja i njihove dece, o jevrejskom identitetu“, govoriće Radmila Petrović, Daniela Milinković i Brane Popović.

Zainteresovani za praćenje ovih dešavanja potrebno je da se registruju putem imejla: [email protected].

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se svake godine 27. januara, na godišnjicu oslobođenja najvećeg logora smrti, Aušvic-Birkenau u Poljskoj. Ovaj dan usvojen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija.

Događaj je deo projekta organizacije Haver Srbija, „Znanje=tolerancija“ koji su omogućili Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji kroz male grantove za promocinu demokratije i demokratskog društva, Savez jevrejskih opština Srbije i Dutch Jewish Humanitarian Fund.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari