22. januar  2021. 11.03  →  24. januar  2021. 22.50 | Izvor: RTV (Bojana Radovanović)

Zbog korone smanjen broj gasterbajtera koji dolaze kod stomatologa

SOMBOR -

Aktuelne epidemiološke mere sa karantinima i testiranjima su onemogućile mnogim ljudima da dođu u Srbiju, pa tako i stomatološkim pacijentima. Decembar i januar obično su bili rezervisani za gastarbajtere, ali ove godine primetan je veći broj migranata koji svoj boravak u Srbiji koriste i za popravku zuba.

video icon

U ordinacijama somborskih stomatologa sve brojniji pacijenti su migrani, koji boravak u Srbiji koriste za poravku zuba. Razlozi zbog kojih se javljaju su različiti, od vađenja zuba pa do ugradnje keramičkih krunica.

stomatolozi, foto0

"Moja lekarska dužnost je da primim svakog pacijenta i možemo reći da imamo izvestan broj ljudi koji su pobegli iz svojih država sa svojim nekim stomatološkim problemima. Neki rade urgentne stvari kao što su bolovi, krvarenja ili prelomi zuba koji se dešavaju dosta često, pa do nekih estetskih i protetskih rehabilitacija. Imamo širok dijapazon usluga koje mi njima pružamo", rekao je za RTV Ognjen Zurković, stomatolog.

"Najčešće dolaze sa bolovima i povredama, a to je i najčešća usluga koje im pružamo. U nekim slučajevima dajemo i popust, a u nekim slučajevima uradimo u gratis. U poslednje vreme su počeli da rade i protetiku, ali radimo kompletnu stomatološku uslugu, od vađenja zuba do implantata", rekao je Milan Zurković, stomatolog.

Decembar i januar su bili u zubarksim ordinacijama meseci rezervisani za gastarbajtere, ali zbog aktuelne epidemiološke siituacije njih je ove godine manje.

Cene stomatoloških usluga u Srbiji su višestruko niže nego u zemljama EU.

"U odnosu na neke su drastično jeftinije ,a u odnosu na države regiona nisu toliko jeftinije. Odnos između Hrvatske i Srbije je oko 50 posto, dok su cene u Bosni i Makedoniji tu negde kao i kod nas. Ali već u ostalim državama kao što su Mađarska, Nemaca ili još severnije države cene su drastično skuplje", rekao je Ognjen Zurković, stomatolog iz Sombora.

Popravka zuba kod somborskih stomatologa košta oko 3.000 dinara, dok za keramičku krunicu treba izdvojiti i do 10.000 dinara.