22. januar  2021. 10.56  →  23. januar  2021. 18.07 | Izvor: RTV (Lidija Vučković)

U Nakovu robot muze krave

KIKINDA -

Farma "Latinović" u Nakovu kod Kikinde više od pola godine mužu krava obavlja na najsavremeniji način, uz pomoć robota. Investiciju vrednu 150 hiljada evra, 60 odsto je subvencionisala država, dok je ostatak obezbeđen uz kreditnu podršku "Imleka". Kako ističu u Gradskoj upravi u Kikindi, gazdinstvo "Latinović" primer je dobre prakse, koji bi trebalo da prate svi koji nameravaju da se ozbiljnije bave stočarstvom.

video icon

Na farmi porodice Latinović u Nakovu odnedavno je izmuzište staro 15 godina zamenio savremeni robot. Iako je ljudski faktor i dalje prisutan, radna snaga postala je rasterećena, a automatizacija posla doprinosi i boljoj kontroli proizvedenog.

krave, 1, , , aleksandar, kurbalija

"Imamo veći broj grla. Oni su predvideli od 50 do 55 grla na muži. Mi u ovom momentu muzemo 76 preko robota. To je maksimalna iskorišćenost, jer on bukvalno 24 sata muze," kaže Olivera Latinović, Farma "Latinović" Nakovo.

Krave imaju ogrlice i čitače, a ukoliko neko grlo ima veću litražu, može da se muze od tri do četiri puta na dan. Vrednost investicije je 150 hiljada evra, za koju je 60 odsto sredstava dala država, dok je gazdinstvo ostatak novca obezbedio kroz kreditnu podršku "Imleka", a tu je i podrška lokalne samouprave.

"Gazdinstvo Latinović jedno je od najsavremenijih gazdinstava na teritoriji grada Kikinde koje se bavi stočarstvom i ono jeste apliciralo po više osnova iz sredstava grada Kikinde i svakako može da posluži kao primer dobre prakse za sva gazdinstva koja žele da se bave stočarstvom na profesionalan način," kaže Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu Gradske uprave u Kikindi.

U farmi "Latinović" za sada su zadovoljni trenutnim stanjem. Dugoročne planove ne prave.

"Imamo oko 240 grla i ne mislimo da povećavamo broj muznih grla. Mislim da je to za sada "plafon", koji možemo da ispoštujemo, uz zemljište, obradu i hranjenje," zaključuje Latinović. 

krave, , farma, muža, stočarstvo

Proizvodnja mleka, uprkos praćenju najsavremenijih tokova u poljoprivredu, i dalje predstavlja nesigurnu oblast za veća planiranja. U narednih pet godina gazdinstvo "Latinović" biće opterećeno otplatom kredita za pomenutog robota, a dalja ulaganja zavisiće od brojnih faktora.

 

Tagovi