Najnovije vesti
Blic Sudbine

"Režiseri nisu znali šta da rade sa glumicama, osim da ih skidaju" Ovako je Mira Furlan govorila o "Lepoti poroka"

Jedna od najpoznatijih jugoslovenskih glumica, Mira Furlan preminula je u 65. godini, a mnogi će je pamtiti po upečatljivoj ulozi u ostvarenju Živka Nikolića "Lepota poroka".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Mira Furlan Foto: Youtube/RTS / youtube
Mira Furlan
Mira Furlan
Foto: Zoran Lončerević / RAS Srbija
Mira Furlan

Jednom prilikom Mira Furlan je govorila o saradnji sa Živkom Nikolićem o filmu za koji se kaže da je napravio revoluciju u jugoslovenskoj kinematografiji.

Pročitajte još

– Hm… to se kaže? Nikad tako nešto nisam čula, ni tada ni kasnije. Naši domaći režiseri nisu znali šta da rade sa glumicama osim da ih skidaju. Tako da to nije bila neka naročita novina. Nisam sigurna da li je iko i primetio razliku između uobičajenog bezrazložnog, voajerskog, prostačkog, eksploatatorskog seksualizaranja žena na našem filmu od Živkovog pokušaja da u ovom filmu progovori iz pozicije žene kao potpunog outsajdera u društvu - rekla je Mira Furlan ranije za list "Danas".

Podsetimo, Mira je rođena je 1955. godine u Zagrebu gde je završila osnovnu školu, a potom i gimnaziju. Sa svojih 22 godina diplomirala je na Akademiji. Poslednjih godina živela je u SAD, gde je ostvarila takođe brojne uloge, a jedna od najpoznatijih je u naučnofantastičnoj televizijskoj seriji Babilon 5 (Babylon 5).

VIDEO: Život Mire Furlan