SARADNJA SRBIJE I SAD: Vučić i Bajden će se sastati do kraja godine?
Foto: Marina Lopičić

SUSRET

SARADNJA SRBIJE I SAD: Vučić i Bajden će se sastati do kraja godine?

Politika -

Uveren sam da će do toga doći, poznajući našeg predsednika i znajući da su kontakti odranije dobri, najavio šef srpske diplomatije Nikola Selaković

Predsednik Aleksandar Vučić mogao bi se već u ovoj godini godine videti s novoizabranim predsednikom Amerike Džozefom Bajdenom. Šef srpske diplomatije Nikola Selaković kaže da je uveren će se bilateralni susret srpskog i američkog predsednika ostvariti do kraja godine, „zahvaljujući jakim i ozbiljnim kontaktima koje je Vučić ostvario u prethodnim godinama“.

- Uveren sam da će do toga doći, poznajući našeg predsednika i znajući da su ti kontakti dobri - rekao je Selaković za RTS i naglasio da je predsednik Srbije imao ozbiljan i dobar odnos s novim šefom Bele kuće i da će tako biti i nadalje.

Nikola Selaković
foto: Zorana Jevtić

Kako je rekao, za Srbiju je dobar znak što je Bajdenovoj inauguraciji, pored malog broja ljudi, prisustvovao ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da će SAD, nakon izbora novog američkog predsednika, nastaviti da unapređuju odnose sa Srbijom. - Na Srbiju gledamo kao na partnera i u potpunosti podržavamo cilj Srbije da pristupi EU - poručio je Godfri.

On je rekao da je gledao i slušao obraćanje izabranog državnog sekretara Entonija Blinkena pred Kongresom pre dva dana. Blinken je, kaže Godfri, jasno izrazio svoju podršku onome što je dosad učinjeno na normalizaciji ekonomskih odnosa Prištine i Beograda.

Potpisan sporazum o investiranju DFC Milijarda za srpske firme

Entoni Godfri, Siniša Mali
foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar finansija Siniša Mali i ambasador SAD Entoni Godfri potpisali su juče međudržavni sporazum o podsticanju investicija, koji je preduslov za početak aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji. - Ovaj sporazum je važan jer potvrđuje da se sporazum iz Vašingtona i dalje primenjuje. Tako da nastavljamo ono što smo se dogovorili u Vašingtonu - izjavio je Mali nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije, kojem je prisustvovao i direktor kancelarije DFC u Beogradu Džon Jovanović. Mali je najavio da je cilj da se do kraja prvog kvartala ove godine s DFC usaglasi garantna šema za srpska preduzeća vredna milijardu dolara, kao i da polovinom godine ona bude dostupna našim mikro, malim i srednjim firmama.

Kurir / I. K.

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track