Prisluškivanje nelegalno samo ako prijavi Vučić 1Foto: EPA-EFE/ MARKUS HEINE

Predistražni postupak povodom navoda o neovlašćenom prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo još 15. decembra prošle godine, dve nedelje pre nego što je Vučić javno istakao da ima dokaze da je prisluškivan.

Ovu informaciju dalo je u toku jučerašnjeg dana samo tužilaštvo u saopštenju poslatom medijima.

Kako su naveli, oni su 15. decembra policiji poslali zahteve za prikupljanje obaveštenja, a taj zahtev su dopunili 14. januara ove godine.

„Cilj predistražnog postupka je da se provere sve informacije i obaveštenja koja su neophodna za rasvetljavanje svih činjenica i okolnosti u vezi sa ovim slučajem, a u pravcu otkrivanja učinilaca i krivičnih dela iz nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal“, navodi se u saopštenju TOK-a.

Oni su dodali da je predistražni postupak u toku i u interesu njegovog nesmetanog vođenja Tužilaštvo za organizovani kriminal detalje ovog postupka neće iznositi u javnost.

O rezultatima predistražnog postupka po njegovom okončanju, kako su naveli, tužilaštvo će obavestiti javnost.

Javnost, sva je prilika, ne bi ni saznala da se tužilaštvo već mesec dana bavi ovim slučajem, da u toku jučerašnjeg dana tu informaciju nije dalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Republičko javno tužilaštvo, najviši tužilački organ, je, podsetimo, ostalo nemo na pitanja Danasa da li je pokrenuta istraga predsednikovih navoda.

Niko od zvaničnika koji se javno izjašnjavao o ovom slučaju nije spomenuo da je pokrenut predistražni postupak.

Jedine dostupne informacije o njenom toku dao je MUP tvrdeći da je radna grupa koju je obrazovao ministar Aleksandar Vulin do sada saslušala veliki broj lica i prikupila dokaze koji ukazuju da su Aleksandar Vučić, kao i članovi njegove porodice, prisluškivani.

Kako se navodi, obaveštenja primljena od lica za koje se osnovano sumnja da su povezani sa slučajem prisluškivanja predsednika Vučića i članova njegove porodice, dostavljena su na dalju nadležnost Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ipak, prema našim saznanjima, tužilaštvo je godinama unazad imalo indicije da se unutar Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodi neovlašćeno prisluškivanje.

Kako za Danas kaže advokat Vladimir Gajić, policajac Milan Dumanović je pre nekoliko godina u sudnici Višeg suda, iznoseći odbranu u postupku koji je zatvoren za javnost, govorio da pri kabinetu tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića koriste mere nadzora bez dozvole suda.

– Dok je Dumanović to govorio, tu je bio prisutan i zamenik višeg javnog tužioca. Međutim, u tom trenutku, on nije našao za shodno da pokrene istragu njegovih navoda, kaže Gajić koji zastupa Dumanovića u postupku koji se protiv njega i kolege Mladena Trbovića vodi zbog odavanja službene tajne.

Podsetimo, Dumanović i Trbović su 2016. godine podneli i krivičnu prijavu protiv nadređenih u policiji, optužujući ih za zloupotrebu službenog položaja i trgovine uticajem. Među osobama obuhvaćenih prijavom nalazila se i tadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović. Više javno tužilaštvo u Beogradu je tu prijavu odbacilo.

– Tužilaštvo u Srbiji radi na dugme. Postupa samo onda kada ga neko pritisne da postupa. Kod nas je komanda prvi izvor prava, pa tek onda zakon, navodi Gajić.

Komanda je očigledno stigla, pošto je Dijana Hrkalović, prema saznanjima portala Nova.rs, saslušana u sklopu istrage prisluškivanja predsednika Vučića. Kako navodi neimenovani izvor portala, ona je saslušana i na druge okolnosti, koje se tiču eventualne zloupotrebe položaja i kontakata sa licima iz kriminogene sredine.

Karijera Dijane Hrkalović

Tokom pet godina u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović bila je na poziciji zamenice šefa kabineta ministra Nebojše Stefanovića, sekretarke Uprave kriminalističke pozicije, kao i državne sekretarke MUP-a. Sa ove pozicije je i napustila MUP u maju 2019. godine. U tom periodu, protiv nje su bile podnete dve krivične prijave od strane policijskih službenika, optužujući je da je zloupotrebila službeni položaj. Policajac Dejan Tripković je prijavio Hrkalović navodeći da je naredila da Odeljenje za poslove bezbednosti pri kabinetu ministra nezakonito prati novinare. Pored toga, policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović podneli su prijavu, između ostalog i protiv nje, tvrdeći da su pripadnici Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a angažovani u nelegalnim operacijama. Obe prijave su bile odbačene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari