MIGRANTI PRAVE HAOS U BIH: Napadaju policiju, pljačkaju, pale kampove...
Foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

bruka

MIGRANTI PRAVE HAOS U BIH: Napadaju policiju, pljačkaju, pale kampove...

Bosna i Hercegovina -

Tokom proteklih šest meseci migranti su izazvali brojne incidente, posebno u Bihaću u Sarajevu. Palili su kampove, tukli se, napadali policiju, članove IOM-a ...

Avaz je pronašao pojedinačne incidente koje su počinili, među kojima je i krivično delo ubistva Jasmina Berovića na Ilidži 17. novembra. Takođe su počinili brojne pljačke.

Profesor na Fakultetu za sigurnosne studije u Sarajevu i šef Centra za sigurnosne studije Armin Kržalić rekao je za "Avaz" da je od početka migrantske krize ukazivao na pogrešan pristup upravljanju migracijama u BiH.

"Istakli smo da trenutni pristup otvorenim kampovima nije dobar. Odnosno, nije dobro da ljudi iz različitih profila i područja ostaju zajedno na jednom mestu. Ovaj problem mora biti rešen. Migranti su odgovorni za ono što se dogodilo, ali ono što je država uradila da se to ne dogodi “, kaže Krzalić.

Podsećamo se samo nekih incidenata koje su napravili u poslednje vreme.

Dvoje povređenih policajaca i jedan službenik IOM-a epilog je haosa koji se sinoć dogodio u migrantskom kampu u Blažuju.

U neredima je učestvovalo 2.000 migranata koji su bacali kamenje i prevrnuli tri policijska automobila. Ukupno je oštećeno 20 službenih vozila.

Racija rušenja takođe je oštetila nekoliko službenih vozila IOM-a, a uništene su i prostorije u kampu u kojima se nalazi računarska oprema koju koristi IOM.

Podsećamo, radnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokušali su da migranta koji je poremetio red i koji je vođa jedne od grupa u ovom kampu premeste u drugi kamp. Migranti su pokušali da ga puste silom, nakon čega je došlo do sukoba.

Migranti su takođe stvorili haos u centru u Blažuju 8. januara, kada su izazvali požar.

Najmanje jedna zgrada je izgorela, a migranti su u panici istrčali napolje. Srećom, vatrogasci su uspeli da sačuvaju ostale šatore od izgaranja u plamenu.

Oko 200 migranata i izbeglica koji su protestovali prvog dana ove godine nakon paljenja kampa "Lipe" i zatražili pomoć od međunarodnih nevladinih organizacija.

Štrajkovali su glađu nezadovoljni svojim stavom i odbili svaku saradnju. Novu godinu migranti su proveli na otvorenom, nakon što su 30. decembra vraćeni u kamp „Lipa“.

Kamion sa vojnim šatorima koji su postavili pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine potom je stigao u „Lipu“, na osnovu odluke Predsedništva BiH.

Migranti i izbeglice trebalo je autobusima iz Lipe da budu prebačeni na drugu lokaciju 28. decembra, nakon što je 23. decembra izbio požar u privremenom migrantskom kampu u kojem je izgorelo nekoliko šatora.

Ranije su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) počeli da povlače osoblje iz kampa, najavljujući da će zaustaviti sve usluge koje su pružali migrantima u kampu tokom poslednjih osam meseci.

Zapalili su kamp „Lipa“ krajem prošle godine 24. decembra migranti koji su boravili na području USK zapalili su migrantski kamp „Lipa“.

Tome je prethodilo odbijanje lokalnih vlasti i građana Bihaća da migrante privremeno smjeste u kamp „Bira“ u Bihaću, sve dok Lipa ne bude spremna za zimski boravak.

Fotografije kampa u plamenu obišle su svet.

Zapaljena su četiri šatora.

Ubistva, pokušaji ubistava, masovne tuče, narušavanje javnog reda i mira, paljenje zgrada problemi su sa kojima se građani suočavaju poslednjih godina.

Policijske agencije su ranije potvrdile da ne postoji zločin koji migranti nisu počinili.

Sarajevski istražitelji su u nevolji jer identitet migranta koji je nožem ubijen u sarajevskom naselju Buča Potok 5. novembra prošle godine oko 22 sata još nije utvrđen, a ubici, takođe migrantu, još nema traga.

Masovna tuča dogodila se u blizini migrantskog kampa u Blažuju 3. novembra prošle godine. Pretučeno je 20 migranata, nakon čega su meštani uznemireni. Dan ranije izgorele su dve kuće u blizini Velike Kladuše u kojima su boravili migranti.

Sarajevsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv dvojice migranata iz Maroka Abdelganija Sakija (25) i Mohameda Rafika (24), oboje bez škole i zanimanja, jer su na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu zvjerski opljačkali dvije djevojke. Pljačka se dogodila 31. jula prošle godine oko 13:20. Devojčice A. K. i A. K. sedele su na klupi u blizini mosta Ars Aevi. Migranti su im prišli i prvo im se obratili sa „ššššš“ gestikulirajući da šute. Tada su ih opljačkali.

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva KS i produžio pritvor državljanima Alžira Lotfiju Fandiju (25) i Aimen Abdougabr (18), koji su uhapšeni 18. septembra prošle godine zbog sumnje da su na Ilidži ubili migranta koji je bio vezan i zadavljen.

Kurir.rs/Avaz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track