21. januar  2021. 20.32  →  23.31 | Izvor: Tanjug

Samit EU: Granice ostaju otvorene, ali restrikcije na putovanja

BRISEL -

Lideri EU zaključili su večeras na sastanku posvećenom pandemiji kovida-19 da unutrašnje i spoljne granice EU moraju ostati otvorene, ali uz primenu strogih mera restrikcije neesencijalnih putovanja.

”Ubeđeni smo da moramo da ostavimo otvorene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja”, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

EU lideri traže više solidarnosti sa Zapadnim Balkanom za vakcine

Lideri 27 zemalja članica EU večeras su na video sastanku zatražli ”više solidarnosti sa trećim zemljama kada je reč o podeli vakcina”, uključujući i države zapadnog Balkana, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

Pored podrške zapadnom Balkanu i susedima u nabavci vakcina, lideri zemalja članica razgovaraju i o isporukama vakcina unutra EU, kampanjama vakcinacije koje su počele širom Evrope, kao i sertifikatima vakcinacije.

Izvori sa sastanka kažu da su lideri poručili da sertifikati o vakcinaciji u ovom trenutku ”mogu biti medicinski, ali ne i putni dokument”.

I predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen, nakon sastanka lidera, poručuje da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta kroz nesmetani protok robe i radnika.

EU lideri su naglasili ozbiljnost trenutne epidemiološke situacije u Evropi, s obzirom na pojavu novih sojeva virusa, i pozvali na obeležavanje tzv. ”tamno crvenih” zona na epidemološkoj mapi Evrope koje bi označile mesta gde je pojačana cirkulacija virusa.

Zaključeno je da će se i na spoljnim granicama EU uvesti dodatne mere u cilju zaustavljanja širenja virusa kojim će se i od putnika iz trećih zemlja, kojima je do sada bila potrebna samo potvrda o važenju boravka u EU, od sada zahtevati i testiranje pre puta.

EU: 27 dogovorile međusobno priznavanje kovid19 testova

Zemlje članice EU saglasile su se danas o jačanju upotrebe brzih testova na antigen i o uzajamnom priznavanju rezultata testa na kovid-19, saopšteno je iz Saveta EU.

U Savetu navode da su upotreba brzih testova i uzajamno priznavanje rezultata testova na kovid-19 širom EU od suštinskog značaja za ublažavanju širenja virusa, kao i da doprinose nesmetanom funkcionisanju unutrašnjeg tržišta i da olakšavaju prekograničnog kretanje i lečenja.

”Ključne komponente ove preporuke uključuju validaciju i međusobno priznavanje brzih testova antigena i RT-PCR testova među državama članicama, razmenu standardizovanog skupa podataka, izradu zajedničke liste brzih kovid-19 testova za antigen i određivanje prioriteta za upotrebu takvih testova”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Preporuka takođe uključuje odredbe koje se odnose na izazove ''evolutivne pandemije” tj. da zajednička lista odgovarajućih brzih testova na kovid-19 treba da bude dovoljno fleksibilna za dodavanje ili uklanjanje onih testova na čiju efikasnost utiču mutacije virusa.