Linkovi

Direktor USAGM podneo ostavku na Bajdenov zahtev


Majkl Pek, bivši izvršni direktor Agencije za globalne medije SAD (Foto: USAGM)
Majkl Pek, bivši izvršni direktor Agencije za globalne medije SAD (Foto: USAGM)

Izvršni direktor Američke gencije za globalne medije (USAGM) Majkl Pek podneo je ostavku na tu funkciju u sredu popodne, na zahtev predsednika Džozefa Bajdena, neposredno pošto je Bajden položio zakletvu.

Pek je služio kao direktor USAGM tek nešto više od sedam burnih meseci, kao prvi izvršni zvaničnik izabran postavljen prema novom zakonu, koji mu je dao veća ovlašćenja nad mrežama u nadležnosti agencije.

Mandat bivšeg konzervativnog autora dokumentarnih filmova obležile su tužbe, žalbe uzbunjivača, obavezujući poziv da svedoči pred Kongresom i sudske zabrane da se meša u operacije organizacija koje nadgleda, uključujući Glas Amerike i Fond za otvorenu tehnologiju, koji podržava slobodu interneta na globalnom nivou.

U oproštajnoj poruci osoblju agencije, Pek je poručio da je “isključivo bio fokusiran da preusmeri agenciju ka njenoj misiji" i “da pomogne agenciji da podeli američku priču sa svetom objektivno i nepristrasno”.

Pek je dodao da veruje da je pod njegovim rukovodstvom ostvarena “preko potrebna refoma”.

Međutim, mnogi od njegovih poteza naišli su na osudu kritičara na Kapitol hilu i među grupama koje se zalažu za slobodu govora i štite uzbunjivače.

U pismu koje su podelile Pekove pristalice i opisale ga kao njegovu formalnu ostavku, Pek je zahtev dolazeće Bajdenove administracije da se povuče nazvao "stranačkim činom". Pek je podsetio da je potvrđen u Senatu na mandat od tri godine kako bi se osiguralo da prvi čovek agencije ne bude "vezan" za promene u administraciji.

Promena administracije obično znači masovni egzodus političkih postavljenika ili drugih visokih zvaničnika. Pekova ostavka poklopila se sa odlaskom brojnim drugim zvaničnicima koje je postavio bivši predsednik Donald Tramp.

U sredu kasno uveče, Bela kuća je saopštila da će programska direktorka Glasa Amerike Kelu Čao biti vršilac dužnosti izvršne direktorke USAGM. Čao je više od 20 godina u Glasu Amerike, kao novinarka, šefica biroa u Hong Kongu, šefica Mandarinskog servisa i direktorka Istočnoazijske divizije. Prošle godine svedočila je povodom tužbe o mešanju Peka i njegovih savetnika u uređivačke poslove.

Čao će naslediti nekoliko slučajeva koji su u toku, između ostalog istragu navodnih zloupotreba u agenciji, koju je naredila Kancelarija specijalnog savetnika.

Tu je i tužba povodom mešanja u uređivački proces u Glasu Amerike, i dve tužbe u vezi sa finansiranjem i rukovođenjem Fonda za otvorenu tehnologiju (OTF) i procesom u kojem se traži da se OTF-u ukine federalno finasiranje.

Takođe, postoji i kontroverza u vezi sa neobnavljanjem J-1 viza za međunarodne novinare koji su radili u Glasu Amerike - njih više od 30 iz jezičkih servisa ostali su bez posla i morali da se vrate u zemlje iz kojih su došli u poslednjih sedam meseci, jer njihove boravišne dozvole nisu obnovljene pod rukovodstvom Majkla Peka.

Novinari u medijskim organizacijama pod konotrolom USAGM vrlo brzo su se pobunili protiv Pekovog rukovođenja, baš kao i grupe za zaštitu slobode medija, koji su najpre osudili njegovu smenu rukovodilaca medijskih mreža i bivših dvostranačkih odbora. Uzbunjivači su naveli brojne slučajeve zloupotrebe, odmazda i istraga osoblja, koje su imale iscrpljujuće posledice.

Poslednjeg Pekovog celog radnog dana na položaju, neprofitna organizacija za zaštitu uzbunjivača Projekat za vladinu odgovornost (GAP) poslala je pismo zakonodavcima u kojem navodi da je UDAGM potrošila najmanje dva miliona dolara novca poreskih obveznika da plati privatnoj advokatskoj firmi da istraži i prikupi dosijea zaposlenih u agenciji i Fondu za otvorenu tehnologiju.

“To bacanje vladinih sredstava je šokantno”, naveo je u pisanom odgovoru Dejvid Sejd, visoki savetnik GAP, i dodao: “Verujemo da je izvesno da će dodatne istrage otkriti dalja kršenja zakona, pravila i regulativa, zloupotrebu položaja i loše rukovođenje”.

Pekovi potezi našli su se na meti kritika i republikanaca i demokrata u Kongresu.

Kongresmen iz Teksasa Majkl Mekol, najviše rangirani republikanac u Odboru za spoljnopolitička pitanja, u sredu je za Glas Amerike rekao da se nada da će novi izvršni direktor agevcije raditi na promociji slobode medija.

“Misija Američke agencije za globalne medije jeste da unapredi slobodu štampe i interneta širom sveta. zajedno sa Fondom za otvorenu tehnologiju, agencija ima istorijat uspeha u pružanju pristupa internetu i drugih ključnih stvari onima u Kini, Iranu, Rusiji i drugim autoritarnim zemljama”, rekao je Mekol i zaključio:

“Nadam se da će se sledeći direktor fokusirati na proširenje napora agencije da se širom sveta promovišu slobodni i otvoreni mediji”.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG