Najnovije vesti
Vesti Svet
Bajdenov sprint da PONIŠTI TRAMPOVO NASLEĐE: Kakve planove novi predsednik ima za Ameriku, a kakve za svet

Bajdenov sprint da PONIŠTI TRAMPOVO NASLEĐE: Kakve planove novi predsednik ima za Ameriku, a kakve za svet

Protekao je drugi dan kako je Džo Bajden preuzeo funkciju predsednika Amerike, a novi šef Bele kuće već ima pune ruke posla. Odmah nakon polaganja zakletve počeo je sa potpisivanjem naredbi kojima poništava ključne odredbe prethodnika Donalda Trampa.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Džo Bajden Foto: Patrick Semansky, Pool / Tanjug/AP
Džo Bajden

Svakog januarskog dana na Bajdenovom stolu naći će se nova tema kojom će se pozabaviti, ali će sprint za demoniranje Trampovog nasleđa trajati prvih 100 dana njegove vladavine tokom kojih će se on, sudeći prema najavljenom planu, truditi da Amerikanci zaborave da je Tramp ikada bio u Beloj kući.

Samo nekoliko sati tokom inauguracije u sredu Bajden je potpisao 15 predsedničkih ukaza i dve naredbe federalnim agencijama. Najvažnije među njima su obustavljanje procesa povlačenja iz Svetske zdravstvene organizacije i ponovno priključivanje Pariskom klimatskom sporazumu.

undefined
undefined

Jednim potezom Bajden je poništio zabranu ulaska u Ameriku građanima zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom i obustavio izgradnju zida duž granice sa Meksikom. Takođe je potpisao i ukaz o obaveznom nošenju zaštitnih maski na federalnim posedima, o garantovanju rasne ravnopravnosti, kao i fokusiranje na Medicaid, državni i savezni program koji plaća troškove lečenja za osobe sa niskim primanjima starosti između 19 i 64 godine.

U sredu je na dnevnom redu bila borba protiv pandemije korona virusa, pa je Bajden potpisao više od 10 naređenja na tu temu, među kojima su ona o nošenju maski u javnim prevozima i avionima. Bajden planira da potpiše i naredbe o formiranju kovid odeljenja za testiranje, kako bi se povećao broj testova.

Ovaj petak biće posvećen ekonomiji, što uključuje Medicaid i osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Teme za sledeću nedelju biće "kupujmo američko", zdravstvena zaštita, klimatske promene i migracija. U februaru će se fokusirati na ono što je u kalendaru upisano kao "vraćanje Amerike na mesto koje joj pripada u svetu".

Do 30. aprila Bajden planira da ubedi Amerikance da nose maske, da 100 miliona građana bude vakcinisano, da većina škola budu otvorene, a pomoć od 1,9 biliona dolara usvojena.

Bajden će se pozabaviti ovom dugačkom listom obaveza dok se u Kongresu bude vodilo suđenje za opoziv njegovog prethodnika.

Čemu žurba?

- Кao veteran nacionalne politike, Bajden shvata da je vreme najcenjenija roba za svakog novog predsednika - piše predsednički istoričar Džulijan Zelizer.

Bajden, u ovoj hiperpartijskoj eri zna da ima malo vremena na raspolaganju pre nego što politika preuzme primat nad njegovom vladavinom, piše Si-En-En. Verovatno se dobro seća kako su republikanci glumili opstrukcioniste tokom oba mandata Baraka Obame i odbijali da prihvate njegove zakone. Obama je svoj mandat započeo sa većinom od 60 glasova u Senatu, a bajden sa 50, pa je stoga u lošijoj poziciji.

Takođe se događaju i neočekivane stvari. Obama je izgubio to ključno 60. mesto kada je Tedi Кenedi umro i njegovo mesto zauzeo republikanac koji je pobedio na specijalnim izborima.

Da bi uspešno sproveo svoje planove, Bajden će morati da zadrži sve koji su u demokratskom taboru na svojoj strani i zatraži pomoć od kolebljive grupe republikanaca, što će zahtevati agresivnost i hitnost.

"Uloga Amerike u svetu"

Bajden će provesti prve dane na funkciji baveći se brojnim domaćim krizama koje je nasledio od Trampa. Međutim, prenos vlasti na najmoćnijim izbornim funkcijama na svetu obično znači i promenu spoljne politike. Globalni fokus u naredne četiri godine biće uglavnom povratak svetskog poverenja u Ameriku nakon haotične spoljne politike Trampove administracije, piše Si-En-En.

Pročitajte još

U svom obraćanju na inauguraciji, Bajden je govorio o trenutku "obnove i odlučnosti“ i opisao je svoju pobedu kao "trijumf cilja demokratije“. Ponovio je važnost obnavljanja jedinstva i svetosti demokratije širom Amerike. Govorio je, kao i mnogi predsednici pre njega, da je Amerika svetionik za svet.

Bajdenov govor nije dao neke veće spoljnopolitičke najave, ali je pokušao da uveri gledaoce širom sveta da će njegova Amerika biti pouzdaniji i stabilniji globalni partner. Njegova direktna "poruka onima izvan naših granica“ bila je da je Amerika testirana, ali da će "popraviti saveze i ponovo uspostaviti kontakt sa svetom“ kao "pouzdan partner za mir i sigurnost“.

To sugeriše povratak u predtrampovsku eru u kojoj je Amerika predvodila zapadni poredak. Međutim, poništavanje nekih Trampovih globalnih akcija zbog kojih je Amerika izgubila kredibilitet u svetu moglo bi zahtevati više truda od izdavanja nekoliko naloga.

Tramp je samo prošle nedelje zapalio niz diplomatskih požara koje Bajden treba da ugasi. Isprovocirao je Kinu ukidanjem ograničenja na kontakte između američkih zvaničnika i predstavnika Tajvana, odredio pobunjenike Huta u Jemenu kao stranu terorističku organizaciju i imenovao Кubu državnim sponzorom terorizma. Bez obzira na to što ih je sprovela odlazeća administracija, ove akcije dovele su do tenzija za čije će umirivanje biti potrebno više od nekoliko pomirljivih reči.