Žrtve zlostavljanja nesvesno reaguju, pa zaboravljaju i potiskuju kako bi preživele VIDEO

Svaka treća devojka u Srbiji doživela je neki oblik seksualnog uznemiravanja. Do takvih podataka došao je svojevremeno Autonomni ženski centar nakon jednog istraživanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2021.

18:29

Default images
Foto: Printskrin/Prva TV

"Šta god neko čini što meni ne prija, a ima aspekt da je u vezi sa mojom seksualnošću je vid seksualne zloupotrebe i seksualnog nasilja, bez obzira da li je to neko da mi namiguje na ulici, komentariše moj izgled, da mi se udavara SMS porukama ili pokazuje neku pažnju koja meni ne prija. Kad ja izrazim da to ne želim, i taj neko nastavi i najčešće to eskalira, onda imamo ove oblike nasilja koji se lako prepoznaju i gde su žrtve mnogo više ugrožene", kaže za "150 minuta" psihoterapeut Biljana Slavković, saradnica Autonomnog ženskog centra.

Ona podseća na to da se zlostavljanje dece dešava vekovima i da je transgeneracaijsko, te da je zbog toga važno uvoditi programe kroz obrazovanje od najranijeg uzrasta kroz vrtić i školu da deca razumeju šta je njihova seksualnost i šta je dozvoljeno, a šta nije, jer je to najbolji način da prepoznaju nasilje i da mogu da reaguju.

Seksualno nasilje je, dodaje, uvek psihološko nasilje, vezano je i sa fizičkim nasiljem.

Na pitanje novinara kako komentariše to što deo javnosti osuđuje Milenu Radulović što je tek sad prijavila nasilje, psihoterapeut kaže:

"Čaršija dušebrižnička postavlja ovo nekulturno pitanje i istupaju agresivno pred žrtve zašto nisu ranije prijavile. Kad doživimo kompleksnu traumu ili se ponavlja više puta, pa samim tim postane kompleksna, imamo mehanizme odbrane kojim pokušavamo da preživimo. Oni su nesvesni, mi ih potiskujemo, racionalizujemo na primer time 'on je ipak moj važan učitelj koji mi pomaže da razvijem talenat' ili se ne sećamo šta se dogodilo. To su sve nesvesna reagovanja kao strategije preživljavanja. Naravno da će te strategije trajati kod ljudi, nekad do kraja života, ali će jako trošiti nervni sistem, kapacitete za život, i iskazivaće se kao teškoće u životu", objašnjava Slavkovićeva.

Kako kaže, najveći broj zloupotreba dece i mladih dešava se uvek u okviru najužeg kruga, to je uža i šira porodica, profesori, nastavnici, treneri, komšije, bliži ili dalji rođaci...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: