Muzika

Mediteranski štih i bosanska duša neponovljivog Keme

Mediteranski štih i bosanska duša neponovljivog Keme
Foto: N.N. | Mediteranski štih i bosanska duša neponovljivog Keme

Nije volio slavu, sebe je smatrao pjevačem, "rajom", ostavivši najljepše nasljeđe. Uz Kemala Montena se odrastalo, zaljubljivalo, voljelo i patilo, a bio je neprikosnoveni ambasador sarajevskog duha. Velikan koji je do zadnjih atoma snage ostao vjeran svojoj publici napustio nas je prije šest godina, jedne hladne januarske noći.

Srce velikog pjevača, kantautora i prije svega velikog čovjeka, autora najljepših i najemotivnijih ljubavnih pjesama našeg podneblja, prestalo je da kuca 21. januara 2015. godine u zagrebačkoj bolnici usljed komplikacija nakon transplantacije bubrega. Bio je najpoznatiji bh. kantautor te jedan od najboljih i najcjenjenijih kantautora na području bivše Jugoslavije.

S mediteranskim štihom i bosanskom dušom, koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj muzički izraz koji ga je pratio tokom duže od četiri decenije vrhunske karijere.

Nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" pjesmom "Lidija", koja je osvojila prvu nagradu, Monteno je počeo svoju muzičku karijeru 1967. godine, kada se i upoznao sa suprugom Brankom, svojom vječnom inspiracijom, ljubavi i velikom podrškom. Već nakon tog prvog nastupa bilo je jasno da je publika, posebno njen ženski dio, dobila novog miljenika te je vrlo brzo hitao ka vrhu jugoslovenske muzičke scene.

"Šlageru sezone" Monteno je ostao vjeran i u godinama koje su dolazile, a za njega je napisao neke od svojih najljepših šansona, poput "Sarajevo, ljubavi moja" i "Zemljo moja".

Za neke od najpoznatijih pjesama, poput "Dušo moja", "Jedne noći u decembru", "Šta sam skrivio" i "Sinoć nisi bila tu", govorio je da ih je napisao na kutijama cigareta dok je služio vojsku. Njegove pjesme slave vječnu ljubav, čak i onda kad stihovi govore da je svemu kraj.

Muzička diva Josipa Lisac navela je kako ne može vjerovati da Kemala nema već šest godina. Prisjećajući se legende, Josipa govori kako je posebno cijenila prijateljstvo sa "svojim Kemicom".

"Naš Kemica, da, tako smo ga svi zvali. Napisao mi je pjesmu 'Sinoć nisi bila tu', pa sam mu nakon preslušavanja rekla: 'Sviđa mi se prvi dio, ali drugi baš i ne.' A on je odgovorio: 'Vidi kakva si, vidi kakva si'", prisjetila se ona kroz smijeh.

Ispričala je kako mu je zatim rekla da drugi dio pjesme smatra komercijalnim, sa čim se on nije složio: "Ali nikada se nismo posvađali. Zamolila sam ga da se ne ljuti zbog mog komentara, rekao je da neće. Pjesmu je ubrzo proslijedio Zdravku Čoliću i rođena je nova zvijezda", istakla je Josipa.

Zahvaljujući svemu što je napravio u muzici, Montena nikada neće zaboraviti, a najljepšu čast odao mu je Đorđe Balašević posvetivši mu pjesmu "Duet".

"Ko silueta s broševa, dečak s gitarom, s Koševa, u pesme je odlutao", stihovi su pjesme kojom se legendarni Balašević oprostio od Keme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije