Privreda

Kinezi spremni da grade rafineriju u Smederevu

Kinezi spremni da grade rafineriju u Smederevu
Foto: Image by Petar Ubiparip from Pixabay | Kinezi spremni da grade rafineriju u Smederevu

BEOGRAD - Predstavnici kineskih investitora izrazili su spremnost da od aprila počnu realizaciju projekta izgradnje Rafinerije nafte u Smederevu, investicije procijenjene na 2,6 milijardi dolara, u kojoj bi emisija štetnih gasova bila "nula", saopšteno je nakon sastanka u Beogradu.

Na sastanku Radne grupe u sjedištu Nacionalnog savjeta za saradnju sa Rusijom i Kinom istaknuto je da bi se u ovoj rafineriji proizvodio "euro 6", tako da će ovo biti prva investicija po najnovijoj tehnologiji gdje će biti zastupljena potpuna zaštita životne sredine.

"U proizvodnji opreme učestvovaće kompanije iz Nemačke i SAD", saopšteno je iz Nacionalnog savjeta za saradnju sa Rusijom i Kinom poslije sastanka, kojim je predsjedavao predsjednik tog državnog tijela Tomislav Nikolić.

Planirano je da rafinerija bude izgrađena na mjestu gdje je nekada već bila predviđena izgradnja rafinerije u Smederevu.

Predstavnici kineskih investitora su, dodaje se u saopštenju, iskazali spremnost da poslije dogovora i usaglašavanja svih pitanja sa radnom grupom koju će formirati Vlada Srbije, počnu sa realizacijom projekta od aprila, a okvirni rok završetka prve faze iznosio bi četiri godine.

Sastanak je uslijedio nakon sastanaka predstavnika kineskih investitora sa predstavnicima infrastrukturnih javnih preduzeća Srbije. Prisustvovali su mu, između ostalih, šef Kabineta predsjednika Srbije Ivica Kojić i državni sekretar Ministarstva privrede Srbije Dragan Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije