Vojska ga koristila u Panami i u Avganistanu, a ukrali im ga usred Amerike FOTO

FBI je juče bezbedno povratio oklopno vojno vozilo "hamvi" od 120.000 dolara koji je ukraden iz objekta Nacionalne garde u Los Anđelesu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2021.

17:45

Vojska ga koristila u Panami i u Avganistanu, a ukrali im ga usred Amerike FOTO
Foto: Tanjug/Justin L. Fowler/The State Journal-Register via AP

Vozilo je pronađeno u jugoistočnom delu Los Anđelesa, navodi se u tvitu FBI-ja. Nejasno je da li je pretrpeo štetu.

Dalja istraga

Prema izjavi portparolke FBI-ja Lori Ajmiler, krađa se dogodila pet dana ranije. Vozilo je nađeno ispod nadvožnjaka, u blizini Bandinijevog bulevara u Vernonu, rano u sredu ujutro.

FBI je ponudio nagradu od 10.000 dolara svima koji bi mogli pomoći u njegovom pronalasku.

Agencija je odgovorila na dojavu koja je stigla u njen komandni centar tokom noći i koja ih je, prema rečima Aimilerova, "dovela pravo do vozila".

Vozilo je pronađeno na manje od pet milja od skladišta oružja Nacionalne garde, gde je odvezeno.

Za krađu bi mogla biti izrečena kazna od 10 godina federalnog zatvora.

Pet dana FBI tražio vozilo

Foto: Tanjug/FBI via AP
Mnogi su izrazili iznenađenje da bi maskirno vojno vozilo moglo biti ukradeno iz vojnog objekta i ne može biti pronađeno tokom tako dugog perioda.

Višenamensko višenamensko vozilo na točkovima, u kolokvijalnom nazivu "hamvi", opšti je naziv za laka komunalna vozila koja vojska koristi za prevoz robe i osoblja. Izuzetno prilagodljivi hamvi se može učiniti funkcionalnim na više vrsta terena.

Prvi put je upotrebljen u borbi tokom američke invazije na Panamu 1989. godine, američka vojska je razmeštala ikonično terensko vozilo u više sukoba.

Redovna karakteristika različitih operacija na bojnim poljima širom sveta, naslednik legendarnog džipa iz 21. veka raspoređen je u Avganistan nakon napada 11. septembra, a kasnije u iračku borbenu zonu.

Uprkos tvrdnjama nekih da je hamvi zastareo, i dalje ga koristi američka vojska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: