Читај ми!

Stefanovića sa admiralom Burkom o saradnji Vojske Srbije sa NATO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Združenih snaga NATO u Napulju admiralom Robertom Burkom sa kojim je razgovarao o saradnji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO, sa posebnim osvrtom na bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Sagovornici su ocenili da je dosadašnja saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO, a posebno Komandom združenih snaga Napulj, dobra i da susreti na visokom nivou doprinose jačanju poverenja i uzajamnog razumevanja.


Ministar Stefanović izrazio je zabrinutost za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, podsećajući da poslednji izveštaji Misije OEBS-a pokazuju da je došlo do povećanja incidenata za više od 109,4 odsto kojima je pogođena srpska zajednica. On je istakao da očekujemo podršku u zaštiti srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini i što aktivniju ulogu KFOR-a za koji je nadležna i da čvrsto verujemo da će obaviti svoju ulogu u očuvanju stabilnosti.

Govoreći o saradnji Srbije i NATO, Stefanović je istakao da Republika Srbija saradnju sa svim partnerima ostvaruje na krajnje transparentan način, ali u skladu sa svojom politikom vojne neutralnosti i podsetio da u tom kontekstu program „Partnerstvo za mir" predstavlja optimalni okvir saradnje. On je ocenio da je dosadašnje angažovanje u različitim mehanizmima PzM, kao i učešće u zajedničkoj obuci i međunarodnim vežbama, doprinosi razvoju interoperabilnosti čiji je značaj za Vojsku Srbije najvidljiviji tokom angažovanja u mirovnim operacijama pod okriljem UN i EU.

Admiral Burk istakao je da su Republika Srbija i NATO bliski partneri i da uspešno učešće srpskih snaga u multinacionalnim operacijama predstavlja jedan od rezultata tog partnerstva. Potvrdio je da misija KFOR ostaje nepromenjena i da je stabilna situacija u zoni odgovornosti operacije od ključnog značaja za bezbednost regiona. Takođe je istakao da postoji odličan dijalog Vojske Srbije i KFOR, kao i da su kanali komunikacije stalno otvoreni. 

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво