Zbog zloupotrebe, pranja novca i utaje poreza uhapšeno 16 osoba iz Beograda, Niša i Babušnice 1Foto: Nenad Kovačević

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Poreskom policijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su 16 osoba, dok se nekima traga, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Sumnja se da su zloupotrebu položaja odgovornog lica, kao i krivično delo pranja novca izvršili tako što su od 2018. do sredine 2020. godine na osnovu fiktivne dokumentacije preneli 39 miliona dinara sa računa firmi „Gramper“ i „Stig inženjering“ na račune firmi „Euro kran“, „Alegra“ i „Nir“.

Potom su takodje putem fiktivne dokumentacije novac sa računa firmi „Euro kran“, „Red raud“ i „Haklberi“, „Alegra“ , „Raw – rent a workers“, „Renco and Chic group“, „Workstore“, „Monolith Innovation“ i „Dark car“ prenosili na tekući račun muškarca za kojim policija traga, koji je deo novca vraćao „Stig inženjeringu“, a deo zadržavao za sebe.

Kako se sumnja, odgovorna lica firmi „Tekon – tehnokonsalting“, uz pomaganje odgovornih lica firmi „Gramper“ i „Nir“ oštetila su državni budžet Srbije za više od 11,2 miliona dinara, zbog čega im se stavlja na teret da su izvršili i krivično delo poreska utaja.

Pretresom lokacija gde su boravili osumnjičeni, privremeno je oduzeto 11,400 evra i 1,9 miliona dinara, za koje se sumnja da potiču od krivičnog dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari