Читај ми!

Brankica Janković: Karikatura u NIN-u je neumesna i uvredljiva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazala je na to da je karikatura u nedeljniku NIN, u kontekstu slučaja dugogodišnjeg seksualnog nasilja u beogradskoj školi glume, neumesna i uvredljiva na više nivoa.

Brankica Janković je u saopštenju navela da silovanje, polno uznemiravanje i sva ostala krivična dela protiv polne slobode, predstavljaju ozbiljan društveni problem i nikako ne treba da budu predmet humora niti stavljanja u bilo kakav satirični ili sarkastičan kontekst.

Janković kaže da je ovo je trenutak kada žrtvama seksualnog nasilja, koje su smogle hrabrosti da progovore, treba pružiti samo podršku i ne dozvoliti trivijalizaciju njihove traume u političke ili tabloidne svrhe.

"Ustav Srbije i Evropska konvencija o ljudskim pravima garantuju slobodu da se pisanjem, govorom ili slikom, primaju i šire obaveštenja i ideje. Međutim, uprkos tome što je navedena sloboda izražavanja široko postavljena kada je u pitanju kritika javne vlasti, linija koja se ne sme preći je dostojanstvo žrtve", naglašava Janković.

Podsetila je da zakon zabranjuje uznemiravanje i ponižavajuće postupanje kojima se vređa dostojanstvo lica.

Ranije danas reagovala je i premijerka Ana Brnabić koja je ocenila da karikatura Dušana Petričića, koja stavlja predsednika Aleksandra Vučića u kontekst priče o hapšenju Miroslava Mike Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje, relativizuje gnusno nasilje počinjeno nad hrabrim devojkama koje su o tome progovorile i žele pravdu.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво