Mihajlović: Nema daljeg razvoja privrede bez zaštite životne sredine i klimatski neutralnog razvoja 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/MO

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović danas je izjavila da nema daljeg razvoja privrede bez zaštite životne sredine i klimatski neutralnog razvoja.

Na prezentaciji o upravljanju industrijskim otpadom, recikliranju i dobijanju nove energije ona je u Privrednoj komori Srbije kazala da nijedan zakon, strategija i plan ne može da funkcioniše ako nije u najtešnjoj vezi sa privrednicima, a „druga važna stvar koja se menja u Srbiji je da energetika i zaštita životne sredine ne mogu više jedna bez druge, kako bismo konkurentnost podigli na viši nivo“.

„Hoćemo da imamo klimatski neutralan razvoj, da radimo dalje u procesu dekarbonizacije i zajedno sa privredom na daljoj zaštiti životne sredine i povećanju konkurentnosti“, rekla je ona.

Cilj je, kako je istakla ministarka, da se u proizvodnji energije više koristi otpad.

„Imamo problem s upravljanjem otpadom u Srbiji i raspoloženi smo da uradimo sve potrebno kako bismo to unapredili. Kapaciteti deponija će se značajno dovesti pod kontrolu uvođenjem alternativnih goriva. Rado ćemo prihvatiti svaki vid sugestije da rešimo najveće probleme“, rekla je ona.

Direktor kompanije Lafarž Srbija Dimitrije Knjeginjić je kazao da se ta firma obavezala na „drastično smanjenje ugljen-dioksida, čega nema bez korišćenja alternativnog kvalitetnog goriva“.

„Treba da uvedemo alternativna goriva visokog kvaliteta, da se odobri uvoz da bismo pomogli svoju održivost i konkurentnost“, rekao je Knjeginjić.

Početak izgradnje novog rudnika cinka u Raškoj do 2024. godine

Ministarka rudarstva i energetike Srbije, Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa rukovodstvom britanske kompanije „Adriatik metals“ o geološkim istraživanjima radi početka izgradnje novog rudnika cinka u Raškoj do 2024. godine.

Sastanku je prisustvovala i regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan, Žužana Hargitai.

Generalni menadžer i direktor „Adriatik metalsa“ Pol Kronin je rekao da ta kompanija već radi u Bosni i Hercegovini, „gde ima snažan fokus na zaštiti životne sredine i saradnju sa lokalnom zajednicom, a isti pristup imaće i u Srbiji“.

Velika stvar za Srbiju je što su u njoj već neke od najvećih svetskih rudarskih kompanija i „verujem da i mi možemo uspešno realizovati projekat u Srbiji“, rekao je Кronin.

Mihajlović je izrazila nadu da će ta kompanija nastaviti sprovođenje svojih projekata, navodeći da je Vlada Srbije otvorena za saradnju i podršku.

Ministarka je najavila izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima da bi se propis unapredio i obezbedila sigurnost i predvidljivost za investitore, saopštilo je Ministarstvo.

„Adriatik metals“ na svom sajtu piše da su u Raškom okrugu od 1984. do 2000. godine radili rudnici cinka, olova i srebra Kiževak i Sastavci.

Dozvole za istraživanje tamo pokrivaju ukupno 3,28 kvadratnih kilometara, a kompanija je 2020. godine kupila 10 odsto vlasničkog udela i obezbedila pravo da kupi preostalih 90 odsto do 15. maja 2021.

Kompanija piše da tu ima brojnih infrastrukturnih prednosti, uključujući vodu, električnu energiju, pristup putevima i železnici, a lokalna radna snaga ima dugu istoriju rudarstva. Pored toga, zemljište koje obuhvata šire projektno područje određeno je za rudarske svrhe u skladu sa prostornim planom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari