U Novom Pazaru sve više revakcinisanih i svi su u dobrom stanju 1Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Najkasnije do sledećeg ponedeljka u Novom Pazaru počeće masovna vakcinacija građana protiv virusa korona.

Pre dva dana stiglo je 1.200 doza kineske vakcine, koju su prvo primili zdravstveni radnici.

Direktor novopazarskog zavoda dr Šefadil Spahić je rekao, da će pored već formiranih punktova u Domu zdravlja i ZZJZ, po odluci Gradskog štaba biti otvoren punkt i u Domu omladine.

Na području Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, po podacima od juče posle podne, pozivu za vakcinaciju odazvao se 521 zdravstveni radnik i korisnik centara socijalne zaštite, a nadležni ocenjuju ovaj odziv kao zadovoljavajuć.

Među njima ima onih koji su se već vakcinisali.

Do posle podne 393 osobe su primile Fajzerove i kineske vakcine, dok se njih 128 izjasnilo da žele da prime rusku vakcinu i čekaju na imunizaciju.

– Uskoro ćemo da aktiviramo i nekoliko telefonskih brojeva za prijavljivanje, naglašava direktor ZZJZ i poziva Novopazarce da se vakcinišu „jer nemamo drugog leka, samo protivepidemijske mere, pa ako ne mislimo da narednih nekoliko godina nosimo maske i budemo udaljeni jedni od drugih, ako želimo da se vratimo normalnom životu, onda je jedina alternativa da slušamo struku“.

Spahić ocenjuje da je „epidemiološka situacija u gradu i dalje nestabilna i nesigurna, ali je u poslednja dva dana blago stabilizovano stanje“.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, dr Šefadil Spahić, naveo je za Danas da je odziv za vakcinaciju na području Novog Pazara zadovoljavajuć.

– Vakcina ima dovoljno. Dom zdravlja Novi Pazar raspolaže sa 1.200 vakcina a Dom zdravlja Tutin sa 600 vakcina. Dosadašnji obuhvat vakcinacijom ocenjujemo kao zadovoljavajući a u Tutinu manji od očekivanog, ali nadamo se da će u narednom periodu taj broj biti daleko veći, istakao je Spahić.

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba, broj pacijenata na bolničkom lečenju stagnira.

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice i u privremenoj bolnici u Novopazarskoj Banji nalazi se ukupno 55 pacijenata.

Na infektivnom odeljenju je 22, grudnom 8, ORL 11 i 14 je u Novopazarskoj Banji.

Na respiratorima je šest pacijenata i jedan je na kiseoničkoj potpori.

Prethodnog dana na lečenje je primljeno pet novoinficiranih pacijenata – tri iz Novog Pazara i po jedan iz Tutina i Priboja, a na kućno lečenje je otpušteno četiri.

U kovid ambulantama Doma zdravlja pregledana je 101 osoba, od toga 40 se prvi put javilo lekaru i 61 su bili kontrolni pregledi.

Urađeno je 37 brzih antigenskih testova iz brisa nosa i 4 osobe su bile pozitivne i 47 PCR testova.

Kada su u pitanju susedne opštine, Raška i Tutin, zainteresovanost za vakcinaciju je promenljiva.

U raščanskom Domu zdravlja su zadovoljni prijavom i zdravstvenih radnika.

Od 140 zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi, više od pola se prijavilo i njih oko 80 je već primilo „Fajzerovu“ vakcinu i nastavak se očekuje narednih dana.

Zadovoljavajući je broj i građana zainteresovanih za imunizaciju i „taj broj bi trebalo da bude veći, jer je prijavljivanje u toku“.

U Tutinu fijasko kod medicinara

U opštini Tutin situacija nije zadovoljavajuća kada su u pitanju zdravstveni radnici. Od 200 zaposlenih, prijavilo se samo 20, od kojih je, do sada, „Fajzerovu“ vakcinu primilo četvoro. Zbog male zainteresovanosti medicinara, vakcine će biti usmerene na hronične bolesnike i starije od 75 godina, koji se „u značajnom broju“ prijavljuju. Početkom januara, u toj opštini je vakcinisano 11 štićenika i 4 zaposlena u Domu za smeštaj lica sa smetnjama u razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari