ISPRVAKA Kineska vakcina i dalje neodobrena za mlađe od 18 godina
Foto: Shutterstock

VAKCINACIJA

ISPRVAKA Kineska vakcina i dalje neodobrena za mlađe od 18 godina

Društvo -

ISPRAVKA Kurir je 21.1.2021 preneo tekst pod nazivom DOBRA ZAŠTITA: Kineska vakcina je spas za decu ukoliko u Srbiju dođe novi soj korone!, ali nas je Raskrinkavanje.rs opomenulo da u trenutku pisanja teksta postoje samo najave da će ova vakcina biti primenjiva i na deci, kao i da je za sada dostupna samo za starije od 18 godina, stoga unosimo potrebne ispravke naslova i dela teksta.

Izvinjavamo se čitaocima na grešci.

Tačno je da postoje naznake da će vakcinu kineskog Sinofarma moći da prime i deca od tri do 17 godina, ali vakcinacija dece još uvek nije odobrena jer su klinička ispitivanja i dalje u toku, prenosi Raskrinkavanje u analizi

Naime, prema rečima direktora Sinofarma Liu Jingzhena, čiji intervju je pre nekoliko dana objavljen na sajtu ove kompanije, Sinofarmova vakcina protiv virusa korone je za sada namenjena samo za one koji imaju 18 i više godina. „Prvo smo radili klinička ispitivanja na starosnoj grupi od 18 do 59 godina, zatim za starije od 60, a tek onda za starosnu grupu od tri do 17 godina”, naveo je direktor Sinofarma dodajući da završavaju ispitivanja za grupu od tri do 17 godina starosti, te da „podaci o bezbednosti i imunogeničnosti pokazuju dobre rezultate”. „Očekuje se da će u budućnosti vakcinacijom biti obuhvaćene grupe starosti preko tri godine”, zaključio je on. Drugim rečima, ova vakcina i dalje nije odobrena za mlađe od 18 godina.

KORONA KOD DECE

  • Oko 600 dece, uglavnom starijeg uzrasta, lečeno je od kovida 19 u KBC „Dragiša Mišović“ od početka epidemije
  • Desetoro dece se u ovoj ustanovi lečilo od postkovid sindroma
  • Desetak dana su prosečno bila hospitalizovana deca
  • Mališani su u bolnicama brže od odraslih reagovali na terapiju i brže se oporavljali
  • Deca predškolskog i ranog školskog uzrasta, kao i bebe su uglavnom imali blage kliničke slike
  • Deca s dijabetesom, urođenim srčanim bolestima, genetskim stanjima ili stanjima koja utiču na nervni sistem ili metabolizam izložena su većem riziku i težim stanjima

MEDIJI U REGIONU PIŠU

Srbija treća u svetu sa tri vakcine

Od početku masovne vakcinacije u Srbiji protiv koronavirusa izvestila je agencija Fena iz BiH, uz konstataciju da je Srbija, uz Veliku Britaniju i Argentinu, postala treća zemlja u svetu koja ima vakcine tri različita proizvođača. Fena je prenela i da je srpska nacionalna agencija sertifikovala prvi kontingent vakcina iz Kine po svim standardima EU i SZO.

PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ OBRATIO SE GRAĐANIMA NA INSTAGRAMU

Danas da vakcinišemo 30.000 ljudi

Aleksandar Vučić, kineske vakcine, Sinofarm
foto: Tanjug Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postavio je juče na svoju zvaničnu Instagram stranicu Budućnost Srbije kratak video u kojem je rekao:

- Dragi narode, želim da vas obavestim da sam posebno ponosan i da s vama podelim radost da smo od jutros (sreda ujutru) do 13 časova uspeli da vakcinišemo više od 13.000 ljudi. Fantastičan dan za Srbiju, a posebno sam srećan jer sam dobio izveštaje sa Beogradskog sajma što su naši najstariji sugrađani bili ponosni na svoju Srbiju, na sistem koji smo napravili, na to da su čekali kratko vreme, na to da su dobili čaj i najbolju uslugu lekara i medicinskog osoblja i da su svi rekli da nikada svojom Srbijom nisu bili zadovoljniji. Mi ćemo da nastavimo i sutra (četvrtak) ćemo pokušati da oborimo rekord, da idemo da 30.000 vakcinisanih ljudi. Sve za zdravlje Srbije, sve za život Srbije! Hvala vam na velikoj pomoći i podršci, živela Srbija! - rekao je predsednik u obraćanju.

Kinesku vakcinu juče je primio i deo najbližih saradnika predsednika Vučića - generalna sekretarka predsednika Suzana Paunović, šef kabineta Ivica Kojić, savetnica za zdravstvo Verica Lazić, te deo zaposlenih u pres-službi, kao i pripadnici predsednikovog obezbeđenja „Kobre“.

IMUNIZACIJA U ZAMAHU ŠIROM NAŠE ZEMLJE

Ružić i prosvetari zavrnuli rukave

Kinesku vakcinu primili su juče na Beogradskom sajmu ministar prosvete Branko Ružić i prva grupa prosvetnih radnika.

Branko Ružić, vakcinacija
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Država brine da vakcina bude dostupna svim građanima. Namera je da što veći broj ljudi bude vakcinisan, da se vratimo normalnom životu, zaštitimo obrazovanje naše dece i prosvetne radnike, ali i ekonomiju i zdravstveni sistem - rekao je Ružić novinarima.

Dr Tiodorović: Posle druge doze ste zaštićeni

vakcinacija, Branislav Tiodorović
foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Epidemiolog i član kriznog štaba dr Branislav Tiodorović vakcinisao se u DZ Niš i rekao da će posle druge doze, mesec dana kasnije, moći da kaže da je zaštićen. Na pitanje da li mogu da se jave komplikacije ukoliko se neko zarazi virusom između primanja prve i druge doze, Tiodorović je kazao da sve zavisi od organizma i da vakcina štiti onoliko koliko je organizam sposoban da stvori antitela. On je novinarima rekao da se krajem proleća može očekivati smirivanje epidemiološke situacije u Srbiji ukoliko se vakcinacija nastavi trenutnim tempom još jedan ili dva meseca.

Goran Vesić: Za dva sata vakcinisano 400 ljudi

vakcinacija, Goran Vesić
foto: Tanjug

U sredu ujutru, tokom prva dva sata vakcinacije na najvećem punktu u glavnom gradu, na Beogradskom sajmu, vakcinu je primilo gotovo 400 ljudi, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je i sam juče primio vakcinu. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić saopštio je juče da je masovna vakcinacija početak kraja pandemije i najavio da će se on vakcinisati u ponedeljak.

Dragana Sotirovski: Ovo je građanska dužnost

vakcinacija, Dragana Sotirovski
foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski primila je juče vakcinu.

- Bez obzira na to što su mi lekari utvrdili veliki broj antitela, odlučila sam da primim kinesku vakcinu. Posle svega kroz šta je Niš prošao i velikog broja zaraženih i umrlih, to je bila moja građanska dužnost - rekla je ona novinarima.

Masovna vakcinacija juče je započeta i u Novom Sadu, Jagodini, Zrenjaninu, Šapcu, Vlasotincu, Zaječaru, Kraljevu, Vranju i drugim mestima u Srbiji.

Mirjana Karanović: Sve pohvale za organizaciju

vakcinacija, Mirjana Karanović
foto: Instagram

Proslavljena glumica Mirjana Karanović prva je osoba iz sveta domaćeg šou-biznisa i umetnosti koja je javno otkrila da je primila vakcinu protiv kovida.

- Organizacija je perfektna. Sve pohvale! Za četiri nedelje biću slobodna od nošenja maski, moći ću da putujem, da se grlim s ljudima! Divno - poručila je ona na svom Instragam profilu, nakon vakcinacije na beogradskom Sajmu.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track