21. januar  2021. 02.00  →  08.13 | Izvor: FoNet, Tanjug

Vlasti Kine uvele sankcije za Pompea

PEKING, VAŠINGTON -

Vlasti Kine uvele su sankcije za 28 državljana Sjedinjenih Američkih Država, među kojima je i dosadašnji državni sekretar Majk Pompeo, zbog "suludih akcija koje su se duboko mešale u unutrašnja pitanja Kine", preneo je Rojters saopštenje kineskog Ministarstva inostranih poslova.

Tim pojedincima i njihovim najbližim članovima porodice je zabranjen ulazak u Kinu, Hongkong i Makao, navodi se u saopštenju.

pompeo,,

Za njih, kao i za kompanije i institucije koje su povezane sa njima, od danas važi zabrana poslovanja sa Kinom, navodi se u saopštenju ministarstva.

SAD: Kineske sankcije prema SAD su obmanjujuće i lažne

U vreme kada se predsednik SAD Džo Bajden sinoć svečano zaklinjao na predsedničkoj inauguraciji, Kina je objavila da je uvela sankcije prema 28 američkih državljana, među kojima je i bivši državni sekretar Majk Pompeo, a nova administracija je nazvala sankcije "lažnim i obmanjujućim".

"Uvođenje ovih sankcija na dan inauguracije je evidentan pokušaj igre da dođe do podela među partijama u SAD", rekla je portparolka Bajdenovog nacionalnog sigurnusnog veća Emili Horn za Rojters.

Kina je prethodno navela da su Pompeo i ostali "planirali, promovisali i izvršili" poteze kojima se SAD mešala u unutrašnja pitanja najmnogoljudnije zemlje sveta, pa je, osim zabrane ulaska za 28 američkih državljana i njihovih porodica, zabranila i njihovim kompanijama koje su povezane sa zabranjenima da posluju sa Kinom.

Tagovi