Brajan Ruiz i Rikardo Bengston (©AFP, ©Reuters)
Brajan Ruiz i Rikardo Bengston (©AFP, ©Reuters)

Borba za finale: Brajan Ruiz piše istoriju, Olimpija izmorena

Vreme čitanja: 4min | sre. 20.01.21. | 23:57

Alahuelense dočekuje prvaka Hondurasa, ulog bitka za trofej KONKAKAF lige, drugog po značaju takmičenja u Severnoj, Centralnoj i Karipskoj Americi

Alahuelense i Olimpija suočiće se u prvom polufinalnom duelu KONKAKAF Lige, drugog po jačini klupskog takmičenja za Severnu, Centralnu i Karipsku Ameriku. Posle uspešno okončane sezone gde su obe ekipe, svaka u svojim državama, ponele epitet nacionalnih prvaka, upustiće se u borbu za finale i prvi trofej u novoj godini. Zbog trenutne pandemije korona virusa, format samog takmičenja promenjen je u odnosu na prethodna izdanja. Igraće se samo jedan susret, koji je na programu noćas, ili bolje rečeno u ranim jutarnjim satima od 04.00 po srednjoevropskom vremenu, a poprište bitke biće stadion Alehandro Morera Soto u San Hoseu, prestonici Kostarike.

Ne samo da je Alahuelense uspeo da održi bazu tima koji je u minuloj sezoni osvojio jubilarnu 30 titulu nacionalnog šampiona Kostarike, već je dobio i pojačanja u vidu dva sjajna vezna igrača. U tim Manudosa iz tabora ljutog rivala Saprise pristigao je Alberto Venegas, dok je iskusni kubanski internacionalac i najbolji strelac sa 12 postignutih pogodaka u proteklom formatu Apertura Marsel Ernandes, došao iz redova Kartahinesa.

Izabrane vesti

Ipak, bez dileme najveća zvezda tima sa Morera Soto stadiona je Brajan Ruiz (35), dete kluba koje se vratilo da u poznim godinama donese titulu voljenom klubu. Nekadašnji ofanzivac Genta, Tventea, Fulama, PSV-a, Sportinga i Santosa u julu predhodne godine vratio se kući, gde će noćas sa saigračima nastojati da ovu 2021. godinu započne plasmanom u finalnu borbu za internacionalni trofej, prvi ovog tipa za Alahuelense.

Ekipa koju predvodi argentinski stručnjak Andres Hose Carević neporažena je u poslednjih 10 susreta računajući sva takmičenja. Prethodni put izgubila je minimalnim rezultatom na gostovanju San Karlosu 16. novembra prošle godine. Novu sezonu u kostarikanskoj Primera Diviziji otvorila je pobedama protiv Limona i Perez Zeledona, oba puta po dva gola u protivnikovoj mreži, dok je svoju zadržala netaknutom.

Pojačanje u vidu Alberta Venegasa već je počelo da se isplaćuje, jer je doskorašnji igrač gradskog rivala postigao tri od četiri gola na minula dva susreta. Do polufinala KONKAKAF Lige Alahuelense je dospeo tako što je u četvrtfinalu sa 2:1 eliminisao Real Esteli, šampiona Nikargve u formatu Klausura 2020.

Olimpija na tlo Kostarike stiže iz veoma iscrpnih finalnih duela sa Maratonom, iz kojih je izašla kao pobednik, te tako pripisujući sebi 32. titulu prvaka Hondurasa. Lavovi iz Tegusigalpe, ne samo što su neporaženi u proteklih sedam susreta, već su stekli gol razliku od 10 datih i samo jednim primljenim golom. Ovaj podvig i te kako dobija na značaju, ako se uzme u obzir težina pojedinih duela, gde su u prethodne dve nedelje odigrali čak četiri klasika. U finalu protiv već pomenutog Maratona, a nešto ranije savladali su i gradskog rivala Montagvu, protiv koje su primili jedini gol u novoj kalendarskoj godini.

Andres Carević (©AFP)Andres Carević (©AFP)

U proteklom periodu, do naročitog izražaja došao je napadački dvojac Rikardo Bengston i Gabriel Ernandes, koji je golovima u polufinalima i finalima doveo Olimpiju na tron Hondurasa. Bengston (33) je u prethodnom formatu Klausura postigao devet golova, koji su mu i ove sezone, iako u skraćenom prvenstvu, omogućili da postane treću godinu zaredom najbolji strelac svoje ekipe. Radi se o iskusnom napadaču i nekadašnjam članu Nju Inglanda, Belgrana, Saprise, a imao je i kratku avanturu u Aziji 2016. godine, nastupajući za najtrofejniji iranski klub Persepolis.

Do polufinala KONKAKAF lige Olimpija je dospela pošto je u prethodnoj fazi kroz popularni Klasiko Kapitalino savladala gradskog rivala Montagvu sa 2:0. U međuvremenu 20. decembra eliminisana je iz KONKAKAF Lige Šampiona, najjačeg kontinentalnog takmičenja, u polufinalu od meksičkog Tigresa sa 3:0, što joj je bio jedan od tek tri poraza u protekloj godini i poslednji koji je zabeležila.

Poslednji put na internacionalnoj sceni, Alahuelense i Olimpija sastali su se upravo u prvom izdanju ovog takmičenju 2017. godine. Tada je u osmini finala, na oba susreta trijumfovao tim iz prestonice Hondurasa, koji je kasnije dospeo do samog kraja turnira gde je savladao Santos iz Guapilesa, još jedan kostarikanski klub, za istorijsku prvu titulu u novoformiranoj kontinentalnoj ligi.

Isti timovi, sastali su se 2005. godine u finalu UNKAF Interklub Kupa, takmičenju pod okriljem KONKAKAF-a, koje se ne održava od 2007. godine, a koje je okupljalo šampione iz Centralnoameričkih država. Posle minimalnih pobeda sa obe strane, šampiona su odlučili jedanaesterci u čijim su izvođenjima uspešniji bili igrači Alahuelensea sa 4:2.

U najjačem klupskom takmičenju za Severnu, Centralnu i Karipsku Ameriku, ove dve ekipe sastale su se svega dva puta, i to u okviru polufinalnih mečeva za sezonu održanu 1988. godine. Prvi susret u San Hoseu završio se bez pobednika, dok je u Tegusigalpi, Olimpija slavila minimalnim rezultatom. Kasnije u finalu, Lavovi su ukupnim rezultatom 4:0 savladali Difenz Fors sa Trinidada i Tobaga, koji je ustvari vojni klub, što se po imenu i da zaključiti. Bila je to druga i poslednja titula kontinentalnog šampiona za Olimpiju, ujedno i poslednja koja je stigla u Honduras.

Sa druge strane, Alahuelense je poslednji put šampion KONKAKAF zone postao 2004, što je kao i večerašnjem suparniku, bila druga titula kontinentalnog prvaka. Međutim, novoformirano takmičenje pored Olimpije, osvojile su i druge dve ekipe iz velike trojke kostarikanoskog fudbala. Saprisa koja brani trofej iz prošle sezone, i Eredijano, šampion iz 2018 godine. Činjenice koje Manudosima daju dodatni podstrek u noćašnjem dvoboju.

KONKAKAF LIGA - POLUFINALE

Četvrtak

04.00: (1,75) Alahuelense /KOS/ (3,35) Olimpija /HON/ (4,70)

Petak

23.00: Saprisa /KOS/ - Arkae (HAI)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

KONKAKAF ligaAlahuelenseOlimpija Honduras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara