Svijet

Bajden u suzama položio zakletvu: Biću predsjednik svih Amerikanaca

Bajden u suzama položio zakletvu: Biću predsjednik svih Amerikanaca
Foto: Screenshot | Bajden uz suze položio zakletvu i zvanično postao 46. predsjednik Amerike

VAŠINGTON – Džozef Bajden Junior, novi američki predsjednik stupio je na dužnost nakon polaganja svečane zakletve, tačno u podne po vašingtonskom vremenu, u prisustvu Kamale Haris, novoizabrane potpredsjednice SAD i prve žene na ovoj poziciji, koja je zakletvu polagala prije njega.

Bajden je zakletvu polagao na porodičnoj Bibliji pred glavnim sudijom Vrhovnog suda SAD Džonom Robertsom.

Novi, 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, je nakon polaganja zakletve počeo da plače i poručio da će biti predsjednik svih Amerikanaca.

Bajden je rekao da je ovo dan američke demokratije, dan kada se slavi demokratija, za koju je rekao da je krhka, ali dragocjena. Podsjetio je na nasilje koje se desilo 6. januara, za koje je rekao da su domaći teroristi koji su napali Kongres pokušali da uzdrmaju temelje američke demokratije, ali da je demokratija pobijedila.

"Mi smo se udružili kao jedna nacija kako bismo obavili mirni prenos vlasti kao što je to bilo u više od dva vijeka prije nas. Ovo je američki način", rekao je Bajden.

Zahvalio se potpredsjedniku Majku Pensu, kao i svim prethodnim predsjednicima koji su došli na inauguraciju, namjerno bez spominjanja Donalda Trampa, koji je odbio da prisustvuje inauguraciji, a poslao je poruku i Džimiju Karteru, koji nije mogao da prisustvuje.

Rekao je da Amerika može biti bolja od nasilja koje se dešavalo proteklih dana, osudio je rasizam i ekspremizam i pozvao Amerikance da pronađu svoje bolje anđele.

"Dovoljno nas se okupilo da idemo naprijed u ime svih, da pokažemo put jedinstva i da tretiramo jedni druge s poštovanjem", rekao je Bajden i ponovo pozvao na jedinstvo bez kojeg nema mira, nego samo stanje haosa.

Najavio je "zacjeljenje nacije", borbu protiv pandemije i klimatskih promjena, kao i borbu za rasnu pravdu u Americi, za koju je rekao da traje 400 godina, ali da je sad došlo vrijeme da se ispuni.

Američki mediji naglašavaju da je atmosfera na ceremoniji prijateljstva i srdačnosti između predstavnika obje stranke znak da se Amerika vraća u normalnost koju je poremetio Tramp svojim odnosom prema američkim institucijama i retorikom podjela koju je koristio kako bi popravio svoje izborne šanse i rejting. Oni podsjećaju takođe da su institucije SAD izdržale napade tokom Trampove administracije, koje su kulminirale jurišom na Kongres 6. januara kada su Trampove pristalice pokušale kazniti ne samo predstavnike Demokratske stranke, već i Pensa zato što je odbio Trampov zahtjev da ne obavi ceremonijalnu ulogu da kao predsjednik Senata potvrdi izbor Bajdena i Harisove za predsjednika i potpredsjednicu SAD.

Inauguraciji prisustvuju Majk Pens, dosadašnji potpredsjednik SAD, kao i bivši predsjednici Barak Obama, Džordž Buš i Bil Klinton sa porodicama. Ceremoniji prisustvuju i Mič Mekonel, lider većine u Senatu, kao i Nensi Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD. Prisutna je i većina kongresmena iz obje partije u Kongresu, kao i članovi Vrhovnog suda SAD i drugi najviši zvaničnici

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije