BiH

Burk: Zapadni Balkan važan za mir i stabilnost Evrope

Burk: Zapadni Balkan važan za mir i stabilnost Evrope
Foto: Fena | Burk: Zapadni Balkan važan za mir i stabilnost Evrope

SARAJEVO - Stabilnost i bezbjednost zapadnog Balkana važni su za NATO i mir i stabilnost u Evropi, istakao je komandant Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiral Robert Burk tokom prve zvanične posjete regionu.

Burk se sastao sa komandantom NATO štaba u Sarajevu Erikom Folkestadom, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senadom Mašovićem, američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom i mađarskim ambasadorom u BiH Kristijanom Póšom.

On je istakao da je u posjetu došao da bolje shvati region. 

"Ovo je moja prva posjeta ovom regionu. Posjetiću KFOR u Prištini, Sarajevo i Beograd. Očekujem da je ovo prva u nizu posjeta. Glavni cilj ove posjete je da se moj tim i ja upoznamo sa komandantima NATO-a i zvaničnicima", rekao je Burk.

On je istakao kako zajednički rad doprinosi poboljšanjima, te sve čini jačim i spremijim za suočavanje sa bezbjednosnim izazovima današnjice koji se stalno mijenjaju i sve su kompleksniji, saopšteno je iz Nato štaba u Sarajevu.

Burk je naglasio kako namjerava da razmijeni stavove i ideje, poboljša uspostavljene kanale komunikacije i istraži mogućnosti kako dalje unaprijediti saradnju.

U saopštenju se navodi da je NATO štab Sarajevo domaćin komandantu Komande združenih savezničkih snaga u Napulju, koji predstavlja 30 saveznika, te je zadužen za planiranje, pripremu i izvršenje vojnih operacija u cijeloj zoni odgovornosti Vrhovne savezničke komande za Evropu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije