20. januar  2021. 13.31  →  19.19 | Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

Masovna imunizacija počela i u Somboru

SOMBOR -

U Somboru je počela masovna imunizacija građana, a vakcinisano je 250 lica od koji su 34 medicinska radnika, dok su ostali prijavljeni penzioneri. Za masovnu vakcinaciju je u Zavod za javno zdravlje u Somboru dopremljeno 1.800 doza vakcine "Sinofarm" proizvođača iz Kine, od čega je Dom zdravlja u Somboru dobio 990 vakcina, Kula 360 doza, za Dom zdravlja Apatin distribuirano je 240 doza, dok su Odžaci dobili 210 vakcina, a očekuje se ovih dana dolazak i ruske vakcine. 

video icon

Što se tiče epidemiološke situacije, nadležni je ocenjuju kao mnogo bolju jer je prema poslednjim informacijama na niovu Zapadnobačkog okruga 648 inficiranih virusom Kovid -19. U Sombru je trenutno 296 aktivnih slučajeva, u Kuli 19 obolelih, dok je u Apatinu 81 inficiran, a u Odžacima najmanje -74 osobe.

vakcinacija sombor

Prvog dana masovne imunicazije u Somboru kinesku vakcinu primilo je 216 građana starijih od 65 godina. Kažu da se osećaju dobro, a većina od njih se redovno vakciniše i protiv sezonskog gripa.

Po dolasku u halu prijavljeni građani za vakcinu popunjavaju saglasnost za sprovođenje preporučene imunizacije. Građani koji se prijave preko portala e-Uprava biće kontaktirani od strane somborskog kol centra gde će dobiti jasna uputvstva za imunizaciju šta da ponesu od dokumentacije i o proceduri imunizacije.

"Građani su bili pozivani da bi dobili tačan termin i da bi sve procedure bile ispoštovane,a raspored je takav da dolaze na svakih deset minuta. Istovremeno u Domu zdravlja se odvija vakcinacija prioritetnih grupa, odnosno zaposlenih medicinskih radnika", kaže Dr Emeše Uri, direktor Doma zdravlja dr Đorđe Lazić u Somboru.

vakcinacija sombor

"Svi građani koji su pozvani da dođu u određenom tajmingu na ulazu im se meri telesna temperatura i proverava se da li su na spisku. Nakon toga se obavlja dezinfekcija ruku i ulaze na punkt za imunizaciju. Nakon što prime vakcinu odlaze u čekaonicu, koja se nalazi u sportskoj hali, gde su pod nadzorom lekara narednih petnaestak minuta da bi se videle njihove reakcije, a nakon toga mogu da napuste objekat", kaže Ivan Gligorić, član Štaba za vanredne situacije u Somboru.

Sporstka hala "Mostonga" u Somboru predviđena je za masovnu imunizaciju građana. Najstariji pacijent, koji je prvi danas primio kinesku vakcinu ima 91 godinu i oseća se dobro. Masovna imunizacija obavljaće se u hali svakog dana od 8 do 15 časova.

Tagovi