Država ne zna ni broj vakcinisanih medicinara 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Početak masovne imunizacije u Srbije zvanično je najavljen, pre par dana, međutim podaci o dosadašnjem obuhvatu vakcinacijom među prioritetnim grupama još uvek nisu objavljeni.

Osim da je do ponedeljka vakcinu primilo 22.000 građana, ne zna se koliko je među njima zdravstvenih radnika, a koliko korisnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, što su tri najprioritetnije grupe po Planu vakcinacije.

Tokom jučerašnje konferencije za medije, na kojoj je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rečeno je da „vakcinacija zdravstvenih radnika ide odlično“, kao i da je obuhvat među korisnicima ustanova socijalne zaštite preko 90 odsto.

Predsednik Aleksandar Vučić na pitanje o tempu vakcinacije, on je istakao da bi bilo dobro sve što je 10.000 vakcinisanih na dnevnom nivou, a postoji i nadanje da može da bude i 30.000, za šta je rekao da bi bilo izvanredno.

Preciznije podatke o obuhvatu među pojedinačnim grupama juče međutim nismo uspeli da dobijemo iz Instituta Batut, gde nam je rečeno da ne mogu da odgovore jer je trenutno „povećan obim posla“ i svi „doktori su na terenu“.

Ni iz Ministarstva zdravlja nismo dobili odgovore, dok podaci iz pojedinačnih instituta za javno zdravlje koji su nam dostavljeni, a koji se odnose na Fajzer-Biontek vakcinu, koja je prva i dobila dozvolu za upotrebu, pokazuju šaroliku sliku.

Tako je u Beogradu Fajzerovu vakcinu dobilo 3.835 zdravstvenih radnika do 14. januara. Ako se uzme u obzir da u beogradskom regionu radi 23.967 zdravstvenih radnika (što je podatak iz Zdravstveno-statističkog godišnjaka 2019), vidi se da je Fajzer vakcinu primilo 16 odsto zdravstvenih radnika.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rečeno nam je da je u periodu od 24. decembra do 14. januara, protiv kovida 19 vakcinisano ukupno 4.302 osobe, Fajzer-Biontek vakcinom.

– Od tog broja u 17 socijalnih ustanova vakcinisano je 467 osoba (437 korisnika i 30 zaposlenih) i u 29 zdravstvenih ustanova 3.835 zdravstvenih radnika, naveli su u odgovoru istakavši da se ovi podaci odnose samo na Fajzerovu vakcinu čija je distribucija išla preko GZZJZ Beograd, uputivši nas na Ministarstvo zdravlja za potpune podatke.

Podatke o vakcinisanima Fajzerovom vakcinom dobili smo i iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac, i prema njima od 25. decembra do 16. januara vakcinu je primilo 811 osoba, od čega 464 zdravstvena radnika, 37 starijih od 75 u opštoj populaciji, dok su ostali korisnici u ustanovama socijalne zaštite.

U šumadijskom okrugu zaposleno je 3.399 zdravstvenih radnika, tako da je Fajzer vakcinu do sada primilo 13 odsto. Upitan kako ocenjuje dosadašnji odziv za vakcinaciju direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac Dragan Vasiljević kaže da „ne treba žuriti sa procenama“.

– Videćemo ko će koju vakcinu želeti. Vidim da se sada dosta javljaju za kinesku, treba da ispratimo sve vakcine koje su u ponudi, dodaje Vasiljević.

Na drugoj strani, iz Tutina stiže informacija da je odziv za vakcinaciju veoma mali među zdravstvenim radnicima. Kako kaže epidemiolog iz Tutina Mithat Eminović do sada je u ovom gradu vakcinu primilo tek deset odsto medicinara.

– Ja nemam racionalno objašnjenje za ovako mali odziv kada se radi o zdravstvenim radnicima. Iz razgovora sa njima vidim da oni ne dovode u pitanje same vakcine kao takve, već da izgleda kao da nemaju poverenja u zdravstveni sistem čiji su deo, kaže Eminović.

Odgovore na pitanja o obuhvatu vakcinacijom među prioritetnim grupama nismo dobili iz ustanova za javno zdravlje Novi Pazar, Niš i Vojvodina, gde nam je rečeno da oni te podatke nemaju, upućujući nas na Batut. Prema planu vakcinacije podaci o broju vakcinisanih po prioritetnim grupama treba da budu javno dostupni na sajtovima Batuta i Ministarstva zdravlja. Kada će to biti slučaj, juče takođe nismo saznali.

Ružić danas na rasporedu

Beograd – Najavljena vakcinacija prosvetnih radnika počinje danas, a jedna od ključnih dilema je kako će nadležni znati ko su zaposleni u obrazovanju, pošto su se zainteresovani prijavljivali preko portala eUprava i nisu navodili svoje zanimanje, a škole nisu slale spiskove sa imenima radnika koji žele da se vakcinišu. Kako saznaje Danas, do informacije ko radi u obrazovanju će se doći ukrštanjem matičnih brojeva sa podacima iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja. Ministar prosvete Branko Ružić danas će primiti vakcinu protiv virusa korona na Beogradskom sajmu, zajedno sa prvom grupom prosvetnih radnika koji su iskazali interesovanje za imunizaciju. V. A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari