Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE AFERU "IKONA" Ambasador Ukrajine zatražio sastanak s glavnom tužiteljkom BiH

TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE AFERU "IKONA" Ambasador Ukrajine zatražio sastanak s glavnom tužiteljkom BiH

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da intenzivno preduzimaju aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svedoka u vezi s aferom "Ikona".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Srna, Siniša Pašalić / RAS Srbija

Kako je potvrđeno u Tužilaštvu BiH, do sada je saslušan određen broj svedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji, te je upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama, piše Srpskainfo.

– U ovom predmetu će se preduzimati dalje radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza – istakli su u ovom Tužilaštvu.

Pročitajte još

Dodali su da je Tužilaštvo BiH​ juče dobilo molbu za sastanak glavne tužiteljke Gordane Tadić s ambasadorom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu u vezi sa ovim slučajem.

U interesu istrage u Tužilaštvu nisu željeli otkrivati druge detalje.

Afera Ikona potresa danima BiH
Foto: Siniša Pašalić, Oliver Bunić, Srna / RAS Srbija
Afera Ikona potresa danima BiH

Podsećamo, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija vratio je ikonu, koju je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu i sada je pohranjena u sefu u kabinetu srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH, dok se ne utvrdi njeno poreklo.

Ovaj potez je usledio nakon što je iz Ukrajine stigle tvrdnja da je ikona njihova i da je ukradena.

Međutim, Dodik je ranije izjavio i da Ukrajina nikada nije postavila pitanje o njenom nestanku.

– Reč je o porodičnoj ikoni i do danas organi Ukrajine je nisu tražili, a ambasador Ukrajine je pominjao medijske izveštaje – rekao je novinarima Dodik u Banjaluci.