Ford zatvara fabriku u Nemačkoj zbog nestašice čipova

Američki proizvođač automobila Ford je odlučio da na mesec dana zatvori fabriku u Nemačkoj kako bi prilagodio proizvodnju u uslovima globalne nestašice čipova.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2021.

12:00

Ford zatvara fabriku u Nemačkoj zbog nestašice čipova
Foto: Ford

Fabrika u nemačkom Saarlouisu, koja proizvodi Ford Focus, biće zatvorena do 19. februara. Fabrika zapošljava oko 5.000 radnika.

Fordov predstavnik za medije je rekao za CNN da pažljivo prate situaciju i prilagođavaju rokove proizvodnje „kako bi umanjili uticaj na zaposlene, dobavljače, kupce i distributere u Evropi".

Trenutno ne predviđamo slična zatvaranja u drugim pogonima u Evropi, dodao je on.

Odložili su za nedelju dana i otvaranje fabrike u indijskom Chennaiju, koja je zatvorena 14. januara zbog trodnevnog praznika Pongala.

Kompanije je prošle nedelje bila prisiljena da zatvori fabriku u Louisvilleu u SAD-u, takođe zbog nestašice čipova.

Kompanija poručuje da sarađuje s dobavljačima kako bi se rešili potencijalni problemi u proizvodnji zbog globalne nestašice poluvodiča.

Mnogi proizvođači automobila, uključujući Volkswagen, Daimler, Fiat Chrysler, Toyotu, Nissan i Hondu, upozoravaju na probleme u proizvodnji zbog manjka čipova koji se, između ostalog, koriste u sistemima za pomoć u vožnji i u kontroli navigacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: