"Reklamni stručnjaci potcenjuju intelekt kupaca, savetuju - a nikad nisu prodali bilo šta"

Reklamni stručnjaci najčešće potcenjuju intelekt kupaca.

Region

Izvor: klix.ba

Utorak, 19.01.2021.

09:18

Foto: Depositphotos, Syda_Productions

Još češće kreiraju strategije i savetuju klijente da povećaju prodaju, a da nikad nisu otišli među police, da nikad nisu prodali bilo šta, da nemaju pojma kako se neki proizvod ili usluga koriste, ocenio je marketinški ekspert i preduzetnik Ejub Kučuk koji je bio posebno aktivan u 2020. godini.

U intervjuu za bosanskohercegovački portal Kliks (Klix), na pitanje u čemu najviše griješe naši marketinški stvaraoci, ona je naveo da je mnogo grešaka koje čine i marketing i reklamni stvaraoci.

"Ako govorimo o marketingu, onda je to često loša izbalansiranost proizvoda, cene i promocije, koji uz lošu distribuciju pokopaju brendove brže nego što počnu prodaju. U prevodu, prečesto se osrednji proizvod pokušava prodati za cenu po kojoj se prodaje veliki svetski brend, s malo ili nimalo oglašavanja. Distrubucija se uradi selektivno, prilikom ulaganja u proizvodnju i ostale resurse niko ne ostavi dovoljno novca da zakupi najbolji prostor na policama, paletna mesta ili da organizuje promociju", kazao je on.

Prečesto se, dodao je, koriste pogrešne i nerazumljive poruke, jeftinom produkcijom se želi parirati svetskim spotovima, društvene mreže se vode kao jednosmerni kanal komuniciranja, umesto da se ojačava dijalog.

"95% marketara ne zna šta je prodajni funnel, kako ga postaviti, a 99% ne zna da čita digitalne analitike i osnovne programerske izraze. Neiskusni reklamni stručnjaci na obe strane češće traže super fol za promociju, ne razmišljajući kako će to uticati na reputaciju i građenje brenda. Moram reći da nije sve ni loše i da u BiH ima još puno dobrih stručnjaka na svim stranama reklamnih kampanja", kazao je.

Prema njegovim rečima, oglašavanje je kreiranje željene slike u svesti potrošača, a savršeno oglašavanje je uticanje na podsvest kupaca da naše proizvode kupuju bez razmišljanja i poređenja s drugim brendovima i proizvodima. To treba da budu dobro osmišljene aktivnosti bazirane na psihologiji, poznavanju ponašanja potrošača, svih kanala komunikacije, uticaja influensera i mikroinfluensera. Oglašavanje koristi sve alate istovremeno, različite poruke različitim delovima istog ciljnog tržišta isporučuje na drugačiji, njima prilagođen način. Za to je potreban idealan miks znaja, iskustva baziranog na stotinama kampanja i kreativnosti, a to najčešće nedostaje prilikom kreiranja strategija, taktika i kreativnih rešenja.

Na pitanje šta je u marketinškom smislu obeležilo prošlu godinu u BiH i regionu, Kučuk je poručio da je s jedne strane, smanjenje budžeta, potraga za kupcima na drugim kanalima, pronalazak novog načina za pričanje inspirativnih priča, dodavanje novih vrednosti brendovima, uz smanjenje troškova poslovanja, smanjenje timova i cena poslovanja obeležilo poslovanje svih reklamnih agencija na svetu, pa u tome BiH nimalo ne zaostaje za drugim tržištima.

"S druge strane, pažnja se smanjila pa sad moramo tražiti način kako da neko, ko skroluje kroz društvene mreže, donese odluku u milisekundi da se zaustavi na našoj objavi, a posle toga i da pogleda ili pročita našu ponudu do kraja. Klijenti će morati ojačati storytelling, pa će copywriting, videoprezentacije i sadržaji dobiti na značaju. Digitalni kanali, alati i načini komuniciranja nisu došli da odu nakon pandemije, oni će ostati duboko usađeni u navike našeg ponašanja, komuniciranja i konzumiranja medija. Samim tim, rašće i potreba za svim vrstama digitalnih servisa kao što su programiranje, oglašavanje usmereno na prodaju ili sakupljanje lead-ova, performance based marketing. Trenutno ne zaostajemo puno za svetom, ali ćemo zaostati jer nemamo obrazovanih kadrova niti ustanova koje će u kratkom roku obučiti dovoljan broj kadrova koji će popuniti ove praznine", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: